Skip to content

Westerborkpad: van Nijkerk naar Harderwijk

Op 2e paasdag liepen we weer ca 30 km van het Westerborkpad. Bekend gebied, we liepen op de Veluwe van Nijkerk naar Harderwijk, waarbij we af en toe bekende paden kruisten. Onderweg bezochten we de herdenkingshof in Putten, waar in 1944 door de Duitse bezetter vreselijke vergeldingsmaatregelen werden getroffen tegen de bevolking, en de Joodse begraafplaats in Harderwijk.

naamloos-1010833

Het voordeel van deze route is, dat etappes heel gemakkelijk te plannen zijn, je gaat gewoon van station naar station. Vandaag zetten wij dus de auto in Harderwijk, namen de trein naar Nijkerk en begonnen daar te lopen. We liepen in de richting van de Arkervaart.

naamloos-1010808 naamloos-1010810Daarna bogen we af, kwamen bij een Joods monument. Wat er op het bijbehorende bordje stond, konden we niet lezen, het was bevroren. Ik moest ’s morgens ook eerst weer ruiten krabben en begon te lopen met de handschoenen aan.

naamloos-1010811

Daarna liepen we via rustige weggetjes, en een bos- en heidegebiedje (Oldenaller) richting Putten. De bomen zijn nog kaal. We zagen echter wel voor het eerst dit jaar 2 grutto’s op een weiland. Kievitten zie je  wel volop, maar meestal nog in grote groepen. Er zijn nog weinig nesten gevonden. Onderweg zagen we wel nog kramsvogels, en verder ook nog een ree. Overal waren vogels te horen: vinken, roodborstjes, winterkoninkjes, heggemussen en heel veel groenlingen. Nog steeds echter geen tjiftjaf of fitis.

naamloos-1010812 naamloos-1010814 naamloos-1010815In Putten bezochten we de herdenkingshof en de gedachtenisruimte. Hier wordt herdacht, dat oktober 1944 de Duitsers als vergelding voor de aanslag van een verzetsgroep op een auto van de Wehrmacht op een vreselijke manier wraak hebben genomen. Ze hielden op 1 oktober een razzia, dreven vrouwen en kinderen naar de Oude Kerk, en arresteerden de mannen. Vrouwen en kinderen werden ’s avonds vrij gelaten onder voorwaarde, dat ze de volgende dag zouden terugkeren met eten voor de mannen. Deze 661 mannen worden de volgende dag afgevoerd naar Kamp Amersfoort. Vrouwen en kinderen moesten het dorp ontruimen, 110 panden werden in brand gestoken. Een aantal mannen werd vrijgelaten, 602 werden afgevoerd naar Neuengamme, waarbij 13 uit de trein wisten te springen. Van de 589 mannen, die in Neuengamme arriveerden, stierven er 545. Dit in diverse kampen, en een paar kort na terugkeer.

naamloos-1010819Het was heel indrukwekkend op deze plaats te zijn. Het beeld van de rouwende vrouw staat in een hof omringd door beukenhagen met hiervoor in het grint allemaal kleine buxusstruikjes. Aan de overkant wordt in een gebouw het verhaal verteld met woord en beeld, en staan alle namen van de mensen op placquettes.
Als kind kwam ik veel bij goede vrienden van mijn ouders. “Tante Gerrie” kwam uit Putten, over wat er in Putten gebeurd is, heb ik haar echter nooit gehoord, en nu kan ik het haar ook niet meer vragen. Ik denk dat veel mensen er niet over spraken, omdat het verdriet onbenoembaar is.
Tonny en ik hadden beide onlangs het boek “de vergelding”van Jan Brokken gelezen, het kwam hier heel dichtbij.

naamloos-1010822 naamloos-1010823 naamloos-1010825Daarna liepen we richting Ermelo. We kwamen langs de Vanenburg, in de tweede wereldoorlog was dit een werkkamp. De fontein stond aan, dit leidde tot ijssculpturen. Steeds de spoorlijn min of meer volgend, oa langs de heide bij Oude Groevenbeek, kwamen we in Ermelo en vervolgens Harderwijk. Onderweg toch nog wat voorjaarsboden.

naamloos-1010827 naamloos-1010831Onder de snelweg door Harderwijk in. Niet rechtstreeks naar het station, maar een ommetje naar een kleine joodse begraafplaats. Het was een oase van rust, waar we onze koffie dronken, zittend op het mos in de zon. Daarna met de auto naar huis, onderweg nog een stop bij de ijsokar van Roozeboom bij Gortel. Het seizoen is weer begonnen. Het was koud, maar zonnig en erg druk, wij lieten ons het ijsje goed smaken.

2 Reacties Post a comment
  1. 30 km in deze koude Klaske dat doe ik je zeker niet ,Wel een erg interessante wandeling.Het bloeiende speenkruid heb ik nog nergens gezien deze lente.

    donderdag, april 4, 2013
  2. Mooie wandeling weer. Het was nog koud, maar het zonnetje wordt met de dag krachtiger, en dat doet toch goed. Indrukwekkende plek bij dat gedenkteken in Putten, daar heeft zich toch wel een van de meest gruwelijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog afgespeeld, die tot het collectief geheugen zijn gaan behoren.
    De combinatie van de ijssculpturen en de eerste voorjaarsbloeiers is toch wel weer heel kenmerkend voor dit voorjaar.

    dinsdag, april 2, 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: