Skip to content

Pionierspad: van Lelystad naar de Oostvaardersplassen

pionierspad mrt2013theehuis lelystad-meerkoetenweg 025

fotografie Nera

Gisteren liepen we een stuk van het Pionierspad door de Flevopolder. We startten bij het theehuis Wind in de Wilgen bij Lelystad, en eindigen ca 21 km verder op aan de Meerkoetenweg bij de Knardijk. Als bonus maakten we een wandeling van ca 5 km door het natuurgebied de Oostvaardersplassen. Het gebied bij de hut de Zeeardend is grotendeels afgesloten in deze tijd van het jaar om het wild rust te gunnen, wel is het mogelijk naar de hut Schollevaer te lopen, daar was het echter erg druk. Wij maakten de rode paaltjeswandeling langs de hutten Poelakker en Krakeend en kwamen bijna geen mens tegen. Een goede tip van de mevrouw in het informatiecentrum. Een fijne dag.

naamloos-1010679

naamloos-1010685Het was wat minder koud dan de voorgaande dagen, de vorst is weer voorbij. Op open vlaktes echter een koude wind, de jas bleef dan ook aan. Toch kun je zien, dat het voorjaar er aan zit te komen. Ook nu hoorden we nog geen fitis, waar we vorig jaar de eerste zanglijster hoorden, hoorden we die nu volop en zagen we hem ook meermalen.

Het eerste stukje liepen we door bos, met waterpartijen. Daarna ging het richting Bataviastad, en de waterkant. We volgende de waterkant langs de replica van de Batavia naar Lelystad Haven.

naamloos-1010687

In de provincie Flevoland vind je veel landschapskunstwerken.   Bij de dijk Enkhuizen Lelystad staat het beeld van de hurkende man, wat we vanuit de verte zagen. Het beeld is 26 m hoog, weegt 60.000 kg en is gemaakt van 1800 metalen staven. Exposure heet het, gemaakt door de britse kunstenaar Gormley. Als ik weer eens met de auto de dijk over ga, wil ik het toch eens van dichtbij bekijken.

naamloos-1010689Na Lelystad Haven door bos, steeds in de buurt van de Knardijk blijvend.

naamloos-1010699

naamloos-1010700We kwamen bij de Oostvaardersplassen, een natuurgebied tussen Lelystad en Almere. Na de drooglegging van zuidelijk Flevoland was dit gebied bedoeld als industriegebied. Er was echter jarenlang geen behoefte aan, en zo kon dit laag gelegen gebied zich ontwikkelen tot natuurgebied met rietvlaktes, waterplassen en ruige graslanden, waar veel vogels zich vestigden of kwamen overwinteren. Om te voorkomen dat het dicht groeide, werden er grote grazers geïntroduceerd (heckrunderen, konikspaarden, edelherten). Men probeert deze op een natuurlijke manier te laten leven, wat in strenge winters tot behoorlijke sterfte kan leiden, wat dan weer tot protesten leidt van met name stadsbewoners en dierenpartij.

naamloos-1010701In dit gebied leven gigantisch veel herten. Een groot deel van het gebied was nu niet vrij toegankelijk, om het wild rust te gunnen. Achter het gaas zagen we echter een heleboel hindes. Het leek wel een hertenkamp. Een vos hebben we deze keer niet gezien, meestal zie je die ook wel ergens lopen.

naamloos-1010707

naamloos-1010711We namen eerst een kijkje in de vogelkijkhut de Kluut, en liepen daarna de rode route (vanaf het bezoekerscentrum terug over de parkeerplaats, stukje naar rechts onder spoor door , en bij parkeerplaats naar rechts), hier was het erg rustig, de hadden de hutten de Poelruiter en Krakeend voor ons alleen. Onderweg kom je ook bij de kleine Praambult, het panorma daar over een vlakte met veel dieren (herten, paarden, koeien) deed Nera aan de Afrikaanse savanne denken.

naamloos-1010736

naamloos-1010721Vanuit de hutten kun je de watervogels goed observeren. We zagen deze dag o.a. veel kuifeenden, tafeleenden, slobeenden, en nonnetjes. Bij de vogels is het mannetje meestal het mooiste gekleurd, anders dan bij ons mensen 🙂

naamloos-1010734

naamloos-1010681

naamloos-1010731

Onze route liep deels over een stuk land, waar de paarden liepen. Een modderig traject, en dat paarden net als geiten ook boombast eten, wist ik niet.

naamloos-1010740

naamloos-1010739

naamloos-1010742De paarden zagen we van dichtbij, o.a. vanuit een van de hutten.

naamloos-1010743

naamloos-1010749Ook zagen we diverse keren een zilverreiger. Tonny en ik hielden het er op, dat het een kleine was, vanwege de zwarte poten.

naamloos-1010768

naamloos-1010747Het laatste stuk ging over de Knardijk, de grens tussen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Ook hier stond nog een monument. Ik heb het even opgezocht, het heet de Tong.  Het bestaat uit een frame , onwikkeld door koperdraad. Ik vond het meer op een modern soort menhir lijken.

naamloos-1010772

Tot slot nog een streeplijstje gemaakt, we kwamen op 43 vogelsoorten: fuut, blauwe reiger, kleine zilverreiger, ooievaar, knobbelzwaan,kleine zwaan, grauwe gans, nijlgans, bergeend, krakeend, wilde eend, pijlstaart, slobeend, wintertaling, tafeleend, kuifeend, nonnetje, grote zaagbek, havik, buizerd, torenvalk, waterhoen, meerkoet, kievit, kokmeeuw, houtduif, turkse tortel, witte kwikstaart, winterkoning, heggemus, roodborst, merel, zanglijster, pimpelmees, koolmees, staartmees, boomklever, spreeuw, ekster, zwarte kraai, vink, groenling, putter.

2 Reacties Post a comment
  1. Dat is een wandeling geworden om u tegen te zeggen Klaske

    dinsdag, maart 19, 2013
  2. Bijna on-Nederlands die uitgestrekte vlakte met al die grazers.
    Dat beeld van die neerhurkende man zal van dichtbij vast een mooi lijnenspel opleveren.

    maandag, maart 18, 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: