Spring naar inhoud

Wandelen langs de Wenumse Bekenroute

Dinsdag was het heerlijk voorjaarsweer, en liep ik de Wenumse bekenroute uit het boekje Te voet langs stromend water op de Veluwe  deel 1 . Ik heb dit boekje al jaren, heb er al diverse wandelingen uit gemaakt. Het was genieten in de voorjaarszon op deze heel afwisselende wandeling van 10 km. Een aanrader.

naamloos-1010618

naamloos-1010568

naamloos-1010619

De Veluwe is een hoog gelegen gebied. Er is echter ook veel water, wat diep in de grond wegzakt, om vervolgens na kortere of langere tijd deels  aan de randen van de stuwwal  naar buiten te komen in de vorm van beken, die door agrarisch gebied afwateren naar bijv. de IJssel of het IJsselmeer. Soms hebben mensen, waar ze water vermoedden, het grondwater bewust aangeboord, en kunstmatige beken gegraven, sprengen geheten. Het water werd gebruikt om watermolens aan te drijven meestal om papier te maken, maar ook voor kopermolens, oliemolens, korenmolens. Later werd het schone water veel gebruikt voor wasserijen. Nog steeds vind je op de Veluwe veel wasserijen en papier- fabrieken.

naamloos-1010573

De wandeling begint bij de Wenumse watermolen, een prachtige plek. Ik bedacht , dat dit ook een erg leuke wandeling is, om op een zomeravond te doen, en dan op 1 van de bankjes bij de Wijerd (de stuwvijver bij een watermolen,welke men aanlegde om een watervoorraad te hebben om de molen draaiende te houden) te picknicken. Ik heb daar indertijd bij zonsondergang ook al gefotografeerd. Nu stond het bij de molen vol met bloeiende krokussen. Ik heb onderweg opgelet, of ik al klein hoefblad of speenkruid zag bloeien, maar nee. Wel madeliefjes.

naamloos-1010599Vanaf de watermolen liep de route eerst in westelijke richting. Na het oversteken van de drukke Zwolseweg  kom j.e op een gegeven moment op het voormalige tracé van de geplande weg tussen Apeldoorn en Heerde. Het plan was een weg aan te leggen buiten de dorpen om. Kort na het begin van de werkzaamheden brak echter de 2e wereldoorlog uit, en later nam het verkeer zo toe, dat een tweebaansweg al weer te klein zou zijn. Meer oostelijk werd de A50 aangelegd. Nu liggen er een ruiterpad en een voetpad.

naamloos-1010577Je steekt meerdere sprengen over (Wieselse en Greutelse sprengen)  en loopt over halfverharde weggetjes door een prachtig gebied van kleinschalig agrarisch landschap met weilanden omzoomd door bomen, met mooie boerderijtjes. Sommige groter, of uitgebouwd, het is een geliefd woongebied, niet goedkoop.

naamloos-1010578

naamloos-1010583

naamloos-1010585

naamloos-1010590

naamloos-1010592Vervolgens loop je weer naar het oosten toe, waarbij je langs de rand van de Zandhegge loopt. Dit verwijst naar de haag van eikenstek, waarmee de bewoners zich vroeger beschermden tegen het stuifzand. Dit gebied is nu eigendom van het Gelders Landschap. Hier wil ik ook nog eens gaan wandelen.

naamloos-1010594

naamloos-1010595

naamloos-1010598

naamloos-1010593Uiteindelijk kom je, oa weer via een stukje van het tracé van de beoogde weg, weer bij de Zwolseweg uit, die je oversteekt om door de te lopen naar de Wenumse Korenmolen en wat verderop de Papagaaibeek (vanwaar die naam?)

naamloos-1010603

naamloos-1010606Een stukje door het dorp Wenum en je bent bij de Wenumsebeek, die naar de watermolen leidt.

naamloos-1010613

naamloos-1010614

naamloos-1010616Wil je de wandeling ook maken, kijk dan hier wandeling wenumse bekenroute

8 Reacties Post a comment
 1. volgende dagen op ons afkomt de laatste stuiptrekkingen zijn van een gure,grijze veel te lange winter.

  zondag, maart 10, 2013
 2. Van zo’n wandeling vol afwisseling op een mooie lentedag knapt men op.Ik ging toen ook op stap en gisteren ook maar geraakte niet droog thuis ..wat een verschil op enkele dagen tijd.Laat ons hopen dat wat er nu de vfolgende da

  zondag, maart 10, 2013
 3. Mooie serie van wat zeker in dat ideaal te noemen voorjaarsweer ongetwijfeld een heerlijke wandeling was. In dat afwisselende landschap is volgens mij na elke bocht of heuvel wel wat aardigs te zien.

  zondag, maart 10, 2013
 4. jammer dat je niet mee kunt 😦

  zondag, maart 10, 2013
 5. Johanna #

  weer mooie plaatjes , nodigt uit tot wandelen! Johanna

  zondag, maart 10, 2013
 6. Dag Rob
  Wat leuk dat jij dit boekje gemaakt hebt, had ik niet gezien. De route klopte trouwens nog uitstekend.
  vriendelijke groet Klaske

  zaterdag, maart 9, 2013
 7. Dag Klaske, leuk verhaal en mooie foto’s. Ik heb dit boekje alweer jaren geleden gemaakt. Een ge-update versie van de route is als Trage Tocht op de Wandelzoekpagina te vinden. met vriendelijke groeten, Rob Wolfs

  zaterdag, maart 9, 2013

Trackbacks & Pingbacks

 1. Nieuwssprokkels - Wandelkrant.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: