Skip to content

Vogelen Oostvaardersplassen

naamloos-1010476

Het is heerlijk om een hele dag buiten te zijn, je hoofd leeg te maken. Meestal ga ik wandelen, af en toe vogelen. Zo ook vandaag, ik ging met de vogelwerkgroep van de KNNV Apeldoorn naar de Oostvaardersplassen, een natuurgebied in de buurt van Lelystad. Ik kwam daar indertijd voor het eerst met een vogelherkenningscursus en was verbaasd over wat ik zag: wat een onnederlands gebied, het lijkt meer op een Afrikaanse savanne, zo veel wild. Ik hoorde er meer herten burlen, dan bij ons op de Veluwe. Vanaf de observatiehut de Zeearend zag ik een vos rondlopen, en een zeearendpaar met hun jong. Het is dan ook een uniek gebied.

naamloos-1010473

Ik citeer even van de site van SBB:

“In het diepst gelegen deel van Zuidelijk Flevoland, de door de mensen aangelegde polder in het IJsselmeer, schiep de natuur een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen.
Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten het gebied te vinden, net als reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. Zelfs de zeearend, de ‘vliegende deur’ die sinds de middeleeuwen niet meer in ons land nestelde, broedt sinds een paar jaar weer in de Oostvaardersplassen. Om te voorkomen dat het gebied met bomen zou dichtgroeien, bracht Staatsbosbeheer er wilde heckrunderen, konikpaarden en edelherten naartoe. Met elkaar leven deze dieren hier een natuurlijk leven, in een gebied waar de natuur het voor het zeggen heeft.”

naamloos-1010484Wij hadden een mooie dag, zagen in totaal 56 soorten vogels (samen zie je meer dan alleen) , waaronder 2 keer een zeearend. Verder veel edelherten (alleen vrouwtjes, de mannetjes zitten in deze tijd van het jaar in het bos), meerdere reeën (ook al gewoon aan de kant van de weg ’s morgens vroeg), meerdere vossen (soms 2 tegelijk, op bovenstaande foto kun je er 1 zien lopen) , en konickspaarden. Het wild kun je vanaf afstand observeren vanaf de Grote en Kleine Praambult. Onderweg naar de hut Schollevaer kwamen we ook nog een paar herten tegen, die wel heel mak waren, vlak langs het pad lagen of fourageerden.
Jammer genoeg was het niet zo zonnig als het ’s morgens beloofde te worden toen we vanuit Apeldoorn richting Lelystad reden. Maar doordat het windstil was, was het niet koud. Ook veel lol gehad, het is een leuk stel mensen. En de kruidkoek, die Andries gebakken had, smaakte weer heerlijk.

2 Reacties Post a comment
  1. Je laat in woord en beeld mooi zien dat het een prachtige dag was in dit fascinerende gebied, Klaske. Een paar weken geleden zag ik wat shots uit de natuurfilm die er recentelijk in over de Oostvaardersplassen is gemaakt. Zoals je zegt: bijna on-Nederlands mooi.

    zondag, februari 10, 2013
  2. Het ziet er mij hier een paradijs uit voor al deze dieren

    zaterdag, februari 9, 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: