Skip to content

Leestip: “Hemel en hel” van Jón Kalman Stefánsson

Ben je op zoek naar een bijzonder boek voor de kerstvakantie, en houd je van Scandinavische literatuur, dan kan ik “Hemel en Hel ” van Jón Kalman Stefánsson aanbevelen.

Het verhaal, wat zich afspeelt in IJsland in de 19e eeuw,  gaat over 2 vrienden,Bardur en de jongen, die de zee op gaan om te vissen. Bardur vergeet zijn jas mee te nemen, omdat hij nog snel even een paar regels wilde lezen uit “Paradise Lost” van Milton, om aan boord aan zijn vriend te citeren.  Hij sterft aan onderkoeling in een storm. Zijn diep bedroefde vriend gaat daarna op reis door het winterse landschap om het boek terug te brengen naar de blinde kapitein, die het boek aan Bardur uitgeleend heeft. De jongen, die een vreselijk verleden met zich meedraagt,  is vastbesloten om hierna zelf te sterven. Zijn leven neemt echter een keer, hij maakt kennis met bijzondere mensen en vindt troost in verzen, die het leven zin geven.

Een vreselijk mooi boek. Het is het eerste deel van een trilogie. Deel 2  (“het verdriet van engelen”) is inmiddels ook uit, hiervan las ik een recensie in Trouw. Ik had het voornemen om tijdelijk minder boeken te kopen (heb nog 2 planken in de kast met te lezen boeken en ook een e-reader vol boeken), maar dit boek ga ik zeker ook kopen.

One Comment Post a comment
  1. mooie verhaal klaske.Wens U en al die je dierbaar zijn een sfeervolle kerst.

    dinsdag, december 25, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: