Skip to content

Het Westerborkpad: van Amsterdam naar Weesp

Het Westerborkpad is een nieuwe wandelroute van de KNBLO, welke loopt van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar Westerbork. De route volgt het treinspoor waarlangs de Joden tijdens de tweede wereldoorlog gedeporteerd werden uit Amsterdam naar Westerbork. Onderweg word je gewezen op o.a.  monumenten en plaatsen, waar joden gewoond hebben.
De gemarkeerde route is gemakkelijk in te delen in etappes, die van station naar station lopen. Ook is de route toegankelijk voor mensen met een rolstoel (af en toe wijkt de route voor de rolstoelers iets af van die van de wandelaars). De route is maar in 1 richting gemarkeerd. In de oorlog kwamen er immers maar weinig mensen terug.


Ik ga deze route met Tonny lopen. Vandaag dus de eerste etappe, van Amsterdam naar Weesp. Daar hebben we de auto neer gezet, en de trein gepakt naar het Centraal Station. De route begint eigenlijk bij de Hollandse Schouwburg, maar er is een proloog daar naar toe vanaf het Centraal Station. Een mooie route langs de grachten. Ik heb in Amsterdam gewoond tijdens mijn studie, het is heerlijk weer eens zo door de stad te lopen, vooral met de mooie herfstkleuren van de bomen.

Onderweg kwamen we langs het Anne Frankhuis en het Joods Historisch Museum, een bezoek waard. Dat hadden we echter in het verleden al een keer gedaan.

In de voormalige jodenbuurt in de buurt van het Waterlooplein zagen we de brug genoemd naar Walter Süskind. Na het zien van de film over zijn leven, weten we , dat dit een man is, die vanuit de Hollandse Schouwburg veel kinderen heeft gered.  Het monument van de Dokwerker kennen de meesten natuurlijk wel. Het staat voor de Portugese synagoge.

In het Wertheimpark een monument gemaakt door Jan Wolkers, “gebroken spiegels”. 

We zijn even in de Hollandse Schouwburg geweest. Indrukwekkend om de namen te zien, van al die mensen, die vanaf hier gedeporteerd zijn.

We liepen ook door de Transvaalbuurt. Dit was 1 van de 3 buurten in Amsterdam (naast Waterloopleinbuurt en Rivierenbuurt), die aangemerkt waren als Judenviertel.  Joden werden gedwongen naar 1 van deze buurten te verhuizen, waarna ze gedeporteerd werden. Ook in deze buurt diverse monumenten.

Onderweg 2 joodse kerkhoven, waaronder een heel grote bij Diemen. 

Het was een grijze dag, we kregen de zon niet te zien. ’s Morgens had het een beetje gevroren, later spoor motregen. Koffie drinken deden we in een koffiehuis in Amsterdam Oost samen met een echtpaar, wat de route ook liep. We hadden ook koffie mee, maar moesten naar het toilet en wild plassen in de stad, dat doen we niet.
Het stuk door Amsterdam was heel mooi om te lopen, daarna werd het een saaie route naar Weesp toe. Volgende keer beloofd het een landschappelijk mooiere route te worden.

2 Reacties Post a comment
  1. Een wandeling vol met historische feiten van een ongekende gruwel.
    Mooie kunstwerken maar wat me het meeste trof was je melding dat de route maar in 1 richting gemarkeerd was omdat de mensen door deportatie nooit terug gekomen zijn.

    maandag, november 19, 2012
  2. Dat lijkt me een mooie wandeling vol (gruwelijke) verhalen.
    Het grijze weerbeeld past eigenlijk wel bij dit deel van de wandeling, lijkt me.

    zondag, november 18, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: