Skip to content

Grote Rivierenpad, van Maassluis naar Rhoon

Gisteren liep ik met Tonny en Nera de tweede etappe van het Grote Rivierenpad, van Maassluis naar Rhoon. Het was de bedoeling, dat Dini ook mee liep. Ze was al extra vroeg van huis gegaan i.v.m. werkzaamheden aan het spoor, moest een omweg maken. Toen bleek er echter ook nog een bovenleiding gebroken. Ze is dus weer om gekeerd, wel heel lang onderweg geweest. Gelukkig thuis nog wel de wandelschoenen aangetrokken om een klompenpad te lopen. Wij hebben haar gezegd, dat ze deze etappe niet hoeft in te halen. We liepen door een paar mooie stadjes, en af en toe een mooi stukje natuur (de grienden) maar waren aan het eind blij weer naar huis te gaan en niet in deze streek te wonen. We verheugen ons echter op het vervolg van de route, verderop wordt het alleen maar mooier.

Onze etappe begon in Maassluis, waar we de auto bij het station parkeerden. Vandaag liepen we naar de veerpont over de Nieuwe Waterweg  naar Rozenburg. Het was heerlijk weer, zon, een windje. Bij de pont een groep fietsers van de Jacobusparochie uit Voorburg, gingen naar Brielle, tocht van 75 km. Jong en oud fietste mee, de jongste deelnemer vertelde al om half 6 te zijn opgestaan en had het duidelijk naar zijn zin. Een pater in habijt met gympen fietste ook mee. Een leuke ontmoeting.
Op het eiland Rozenburg hadden we verwacht alleen maar havencomplexen, op- en overslagtanks te zien. Er bleken echter ook leuke huizen te staan in het groen, heel verrassend.
Het Grote Rivierenpad volgt natuurlijk steeds waterlopen. Vandaag staken we diverse wateren over middels bruggen: Calandkanaal, het Hartelkanaal en de oude Maas.  De bruggen deden denken aan Meccano, waar ik als kind mee speelde.

We kwamen door Zwartewaal, Heenvliet en Geervliet.  Vroeger welvarende handelsplaatsjes of vissersdorp, nu oases van rust onder de rook van Rotterdam. Verrassend leuke plaatsjes, waar we allen nog nooit geweest waren. Mooie oude kernen met haventje, in Heenvliet een marktplaats onder bomen, waar de jaarlijkse paardenmarkt gehouden wordt. In Geervliet bezochten we de kerk, welke open was. We werden er gastvij ontvangen en hadden er een leuk gesprek. Dat zijn altijd weer de pareltjes van de tocht.

Zwartewaal

Geervliet

We liepen een stuk langs de Oude Maas. Heerlijk om ook stukken onverhard te lopen, over de grasdijk en over paadjes door de grienden. De Oude Maas stroom van Dordrecht naar Vlaardingen. Daar komt hij samen met de Nieuwe Maas in de Nieuwe Waterweg. Door de open verbinding met de Nieuwe Waterweg, is de Oude Maas een getijdenrivier.  Langs de oevers vind je grienden, wilgenbosjes, waarvan het hout vroeger gebruikt werd voor het vervaardigen van zinkstukken. Nu zijn het mooie stukjes natuur, waar we door liepen. Onderweg op de fietspaden veel fietsers vandaag, iedereen genoot van het mooie weer. En op het water veel schepen te zien, de Oude Maas wordt druk bevaren.

Onze route eindigde in Rhoon. We liepen nog ruim 1.5 km naar de metro, gingen naar Rotterdam en pakten daar weer de trein naar Maassluis. Vandaar met de auto naar huis.    Een lange dag, ruim 12 uur onderweg voor ca 30 km wandelen. Goed dat we besloten hebben om deze route niet in de winter te starten, nu is het lang licht en geen probleem om zo’n lange dag te maken. Als je in donker van huis gaat en in het donker thuis komt, is een stuk minder plezierig. In augustus hopen we verder te gaan, dan naar Alblasserdam.

5 Reacties Post a comment
 1. Wat een gevarieerde wandeling..mooie reeks foto’s

  woensdag, juli 11, 2012
 2. gerard en coby #

  jammer dat je geen mooie foto heb gemaakt van de haven van maassluis.
  want dat was toch je begin punt.
  wel weer een mooi wandelverslag.

  gr gerard en coby maassluis

  dinsdag, juli 10, 2012
 3. pieter #

  mooie plaatjes weer zus

  dinsdag, juli 10, 2012
 4. Dank je wel Jan, dit was niet de bedoeling. Ik haal er 1 weg.

  zondag, juli 8, 2012
 5. Op het eerste deel van de route was het vooral een kwestie van doorstappen, lijkt me. Zo’n geïndustrialiseerde zone kan best aardige plaatjes opleveren, maar om er te lopen lijkt me niet echt gezellig. Dat wordt zo te zien echter wel weer goedgemaakt door de dorpjes en de natuur verderop.
  Tot slot nog even een vraag: plaats jij vaker twee keer dezelfde foto? Of moeten we op de 3e en de 4e foto zoeken naar de zeven verschillen …? 😉
  Gezellige zondag verder, Klaske.

  zondag, juli 8, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: