Skip to content

Wandelen van Churwalden naar Tschiertschen

Gisteren heb ik een mooie wandeling gemaakt van Churwalden naar Tschiertschen. Hotel Alpina bood dit de dag ervoor ook aan in haar wandelaanbod in de bloemenweken (ze brengen je dan met een busje naar de start), ik ben die dag echter niet met de groep meegegaan, maakte de wandeling nu alleen. Eigenlijk had ik een hogere wandeling willen maken, vanaf Arosa over de Ochsenalp. Doordat er nog heel veel sneeuw lag, en er ook nog weer sneeuw bij gevallen was eergisteren, was dit nog niet mogelijk, te gevaarlijk, en zeker alleen. Dit was echter ook een mooie tocht.

Prima te doen, je kunt met de postbus naar Chur en vandaar verder naar Churwalden (kijk op http://www.postauto.ch/ voor het reisschema) . De rit met de bus is prachtig over een bochtige weg met mooie uitzichten. In Churwalden begint de wandeling bij het Posthotel. Aan de overkant van de weg staat onderstaande wegwijzer. Ik volgde de makkelijke route naar Tschiertschen, niet over Joch maar via alp Fanulla en Praden. Het is wel handig een kaart mee te nemen, want Tschiertschen staat niet steeds aangewezen (ik heb van Swisstopo de wanderkarte Prätigau 1: 50.000. Een andere hotelgast had een kaart 1:25.000, die is nog beter. Als je in hotel Alpina logeert, kun je een geplastificeerde kaart met de route mee krijgen) Ik deed er wel wat langer over dan op het bordje staat, uitgebreid rondgekeken, veel foto’s gemaakt, en een tijdje in de zon zitten lezen. Het was een heerlijke dag met een makkelijke, afwisselende wandeling’

Vanaf Churwalden loop je eerst over een rustig asfaltweggetje richting noorden. Aan je linkerhand zie je op enige afstand een klooster. Eerder ben je er al met de bus langs gereden.

De weg wordt op een gegeven moment een breed karrespoor tussen de weilanden door. Het uitzicht is prachtig. Dit is het uitzicht naar het westen (naar links)

Onderweg nieuwsgierige koeien en schapen.

En bloemen, heel veel bloemen, in de weiden en de bermen. Ook deels weer andere soorten dan afgelopen zondag. ’s Avonds maar weer even bij Wytze langs met de laptop voor de namen. Er zijn diverse gasten aanwezig,die er ook veel vanaf weten. Soms worden de boeken er op na geslagen.

esparcette

alpenmadelief

bolrapunzel

wit hoefblad

alpennarcis

grasklokje

steentijm

Op een gegeven moment passeer je een riviertje. In het vochtige grasland staan prachtig bloeiende orchideeën. Brede orchissen blijken het te zijn.

brede orchis

Ook waren er regelmatig vlinders op het pad. Onder andere deze rotsvlinder. Ik kreeg wel het advies om een volgende keer te proberen een foto van zowel onderkant als bovenkant van de vleugels te maken. Dit om de vlinder beter te kunnen determineren. Tja, ik ben al blij als ik een vlinder er min of meer scherp op krijg.

rotsvlinder

Ik liep door de weilanden van alp Fanulla. Er zijn mutsen en sokken te koop. Maar wat zijn Stulpen?

Alp Fanulla

Na de Alp ging het een stukje door het bos.

wit hoefblad

Daarna nog weer even tussen de weilanden door over een mooi weggetje.

En de bloemen: wat een pracht.

Daarna ging het door het bos, een heel stuk naar beneden, naar het dorp Praden. Hier hadden ze een mooi paadje gemaaid. In het dorp prachtige houten huizen.

Praden

Er was ook nog een waakhond, die wel blafte, maar ook kwispelde. Volgens het bordje op het hek heeft hij echter ook andere kwaliteiten.

Even steil omhoog en verder door bos en laatste stuk tussen de koeien door naar Tschiertschen. Sommige kwamen nieuwsgierig op me af, andere bleven onverstoorbaar op het pad liggen of staan. Wel even gekeken, of er geen koeien met kleine kalfjes bij waren, dan moet je wel oppassen niet te dicht bij te komen, de koe zal het kalf beschermen.

Een fijne afwisselende wandeling.

5 Reacties Post a comment
 1. Ik heb genoten van je foto reportage over de wandeling.Fijne tijd verder
  Marylou

  zaterdag, juni 9, 2012
 2. Prachtig, prachtig! Wat heb je die orchis mooi in beeld gebracht.

  vrijdag, juni 8, 2012
 3. Dat moet wel weer een geweldige wandeling zijn geweest.
  Je prachtige panorama’s en de bloemenpracht op de Alpenweiden doen me terug denken aan mijn eerste bergwandeling in 1977 … betoverend mooi!
  Veel plezier verder daar, maar dat zal vast wel lukken. 🙂

  vrijdag, juni 8, 2012
 4. Johanna #

  mooi Klaske! , al die bloemen , redelijk weer zo te zien, geen stralend zonnetje.
  we dachten dat je in de regen zat, dus het valt wel mee.Johanna

  vrijdag, juni 8, 2012
 5. Heerlijk om zo’n wandeling in je eentje te doen, vind je niet?
  Je kunt dan alle tijd nemen om al dit moois in je op te nemen.
  Zeker de overweldigende bloemenpracht!!
  Ik heb op internet gezocht en daar gevonden, dat Stulpen een soort beenwarmers zijn.
  Leuk om zo even met je mee te wandelen.

  vrijdag, juni 8, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: