Skip to content

Een week naar de Alpen, hotel Alpina in Tschiertschen

Heerlijk een week vakantie in de bergen, even uit de hectiek van het dagelijks leven in Nederland. Ik verblijf op een prachtige plek, midden in de natuur: hotel Alpina in Tschiertschen, een klein dorpje op 1350 m hoogte in het kanton Graubunden in Zwitserland, waar je prachtig kunt wandelen en ’s winters skieën.

Zicht op Tschiertschen, hotel Alpina ligt links boven

Wandelhotel Alpina is een familiehotel met 30 kamers, gerund door de familie Alderliesten-Kruit. Het hotel werd in 1887 gebouwd, ligt prachtig en heeft nog de charme van vroeger.
Ik ben niet zo’n hotelmens, vindt het er vaak onpersoonlijk. Hier is de sfeer echter informeel, je eet samen met de andere gasten aan lange tafels in een prachtige oude eetzaal. Hierbij ontstaan al snel leuke gesprekken. ’s Avonds is er een 3 gangen dagmenu, waarbij rekening gehouden wordt met vegetariërs. Op vrijwillige basis helpen de gasten mee door bijv. even hun ontbijtbordje terug te brengen naar de afwaskeuken. Daardoor kunnen de kosten relatief laag blijven. Het geeft echter ook een gemoedelijke, ongedwongen sfeer. Er zijn veel gasten, die na een verblijf hier, een ander jaar weer terug komen. Als je echter een luxe hotel verwacht met tv op de kamer en een à la carte restaurant, dan ben je hier niet op je plaats. Ik ben nooit in een nivon huis geweest, maar de sfeer schijnt er op te lijken.
Het hotel is ook een fijne plek om in je eentje naar toe te gaan. Ze berekenen geen eenpersoonskamertoeslag en je maakt gemakkelijk contact met andere gasten.

hotel Alpina

In het huis zijn overal plekken, waar je kunt zitten lezen, of andere dingen doen. Vooral de serre met grote ramen is prachtig, je hebt bijna het gevoel buiten te zitten. Dat laatste kan natuurlijk ook, op het terras of op bovenstaand bankje vlak achter het hotel. Je kunt er heerlijk uitpuffen na een wandeling met een drankje, wat je zelf uit de koeling pakt, en even opschrijft op de barlijst. Vanuit de slaapkamers hoor je de bellen van de koeien in een nabijgelegen weiland.

Vanuit het hotel ben je zo in de natuur, en kan je wandeling starten. Overal zijn bewegwijzerde (berg)wandelroutes. Of je nu een simpele wandeling wilt maken, of een meer uitdagende tocht, je kunt hier allemaal aan je trekken komen. Wat fijn is, is dat er ook allerlei activiteiten worden georganiseerd. Zo zijn er meermalen per week wandelingen, waar je mee mee kunt. Ook organiseren ze speciale themaweken, nu zijn het de bloemenweken. Er is dan een plantenkenner aanwezig, die de wandelingen begeleidt, en aanwezig is als vraagbaak. Dus kun je ’s avonds met je foto’s bij hem langs om na te vragen, hoe die mooie bloem, die je gezien hebt onderweg, heet. Ander themaweken zijn bijv. mindfulness, klassieke muziek, tekenen. ’s Winters kun je vanuit het hotel beginnen met skieën. Ook voor kinderen wordt van alles georganiseerd. Een prima vakantieplek dus. Ik heb er zin in en zal jullie af en toe op de hoogte houden. In het hotel is nl. wifi, dus ik kan gewoon mijn weblog bij blijven houden. Op het weblog van het hotel staat al een eerste berichtje van Ria en mij (er logeren hier meer webloggers) over onze eerste wandeldag, om dit te lezen klik hier . Om naar de website van het hotel te gaan, kijk op http://www.alpina-tschiertschen.nl/

5 Reacties Post a comment
 1. Gerard en Coby #

  Dat bankje is het mooiste bankje wat er bestaat(hahaha). Wat een prachtig uitzicht.
  Het was genieten die week in Tschiertschen. Klaske, groeten van Gerard en Coby.

  zondag, juni 17, 2012
 2. Wat leuk om jouw reisverhaal ook te lezen.
  Ik ben een fervent weblogaanhangster van Ria.
  Dus genoten van al je prachtige bergfoto`s
  En dat paadje op die kamm lijkt me wel wat, zalig zijn hoogtewandelingen :-0

  woensdag, juni 13, 2012
 3. Geniet maar van je wandelvakantie en zo te zien valt het weer nog best mee.Mooie reportage
  Groeten
  Marylou

  dinsdag, juni 5, 2012
 4. Jan , dat klopt maar nu heb ik zelf op dit bankje gezeten

  maandag, juni 4, 2012
 5. Dat ziet er allemaal geweldig uit, Klaske. Veel plezier, geniet ervan!
  Volgens mij heb je al eens eerder een foto van dat heerlijke bankje laten zien …

  maandag, juni 4, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: