Skip to content

Streekpad Nijmegen: van Afferden naar Grave


Vandaag liepen Tonny en ik de 2e dag van het Streekpad Nijmegen, vanaf Afferden, wat bij de Waal ligt, naar Grave aan de Maas. Onderweg liepen we over landweggetjes, dijken, door bosjes op rivierduinen, en door dorpjes en steden. We zagen een kasteel, en  bezichtigden een molen. En dat alles bij prachtig weer, zomers zelfs. Een prachtige dag in een schitterend gebied.

In Afferden staat bij het kerkhof alleen nog de kerktoren van de romaanse kerk. De kerk is in 1838 gesloopt.

Mooie huizen in deze omgeving.  En mooie tuinen. Je zou hier in de buurt zo een rapportage voor een glossy tijdschrift kunnen maken.

Vanaf Afferden ging het door een bosje op een rivierduin naar Bergharen, en vandaar naar Hernen, waar we langs het kasteel liepen. Er was later die dag vast een concert, we hoorden iemand repeteren.

Het kasteel is tegenwoordig eigendom van het Gelders Landschap, evenals de molen iets verder op. We kregen daar een rondleiding van de molenaar van die dag. Vol enthousiasme liet hij ons alles zien. De molen is een zgn. beltmolen, staat dus op een belt (heuveltje), dit i.t.t. de stellingmolens, die je bij ons meestal ziet.

Daarna gingen we door de velden naar Leur. Daar staat een prachtig romaans kerkje. We konden er even binnen kijken, omdat de voorbereidingen voor een bruiloft werden getroffen. Even verderop was ook een bezoekerscentrum van het Gelders Landschap, waar we een kijkje namen.

Onderweg veel jonge ganzen. Maar ook jonge waterhoentjes, die zagen we nog niet eerder.

Via Wychen liepen we naar Niftrik, daar staken we via een brug de Maas over.

Van daar was het nog een klein stukje lopen naar Ravenstein, een stadje wat tot omstreeks 1800 niet bij Nederland hoorde. Duitse keurvorsten hadden het hier voor het zeggen.  Het is een plaats met veel monumenten, de moeite waard om te bezoeken.

Daarna ging het weer langs de Maas, en vervolgens richting Overangel, waarna we door een gebied liepen, waar de oude Maasarm vrijwel droog gevallen was, maar nu maatregelen getroffen werden om dit gebied als overlaat te laten dienen bij hoog water.

Daarna was het nog een klein stukje naar Velp. Niet Velp bij Arnhem, maar oud Velp. Hier staan 2 kloosters en een oud kerkje. Dat konden we van binnen bekijken, want er was een expositie. En we mochten onze waterflessen vullen, want het was warm vandaag, dus we hadden veel gedronken. Nog een stukje langs de wetering naar Grave aan de Maas. Daar stapten we op de bus om via Nijmegen mijn auto weer te bereiken. Een heerlijke wandeldag.

5 Reacties Post a comment
 1. Ziet er we lheel mooi uit, al die mooie foto’s ook, denk dat we binnenkort deze route zeker een keer gaan doen, maar voor mij geld wel dat ik een mooi weer wandelaar ben.

  zaterdag, mei 11, 2013
 2. Laura van Tol #

  Mooie wandeling, lijkt me heerlijk een hele dag wandelen!

  dinsdag, mei 22, 2012
 3. Prachtige wandeling wat is daar nog veel natuur en zo groen

  maandag, mei 21, 2012
 4. Ook deze wandeling voerde je weer door prachtige landschappen, en die zijn nu met alle voorjaarsbloeiers en het nog frisse groen op hun mooist. Het mooie van dit soort wandelingen dat je veel meer details ziet dan in de auto of op de fiets, dat laat je ook nu weer mooi zien.

  maandag, mei 21, 2012
 5. Ik heb weer met je meegewandeld Klaske en ik heb er van genoten. Het ziet er erg mooi uit, de landschappen, de fraaie statige huizen en de molen.

  groet Wil

  maandag, mei 21, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: