Spring naar inhoud

New York, New York


Giny en ik zijn nu 2 weken terug uit New York, tijd om een berichtje op internet te zetten. Een selectie van de vele foto’s, een weergave van de vele indrukken. Een geweldige ervaring om in deze stad rond te lopen. Beelden uit films werden werkelijkheid. Een levendige stad, waar het leven 24 uur per dag door gaat, multicultureel, grote tegenstellingen. Ik heb genoten, maar ben ook blij weer thuis te zijn. Een collega vroeg me, of ik er zou willen wonen: liever niet, ik ben een plattelandsmens.

De wijken

Als we het over New York hebben, denken we in eerste instantie aan het eiland Manhattan. De stad New York is echter veel groter, de voorsteden (boroughs) Bronx, Queens, Brooklyn en Staten Island horen er ook bij. Wij logeerden in Brooklyn, zijn natuurlijk naar Manhattan geweest (hier verkenden we verschillende wijken), en zijn in de Bronx geweest voor bezoek van een wedstrijd van de New York Yankees, en op Staten Island op het station van de veerboot.
Mijn verslag heb ik geprobeerd een beetje in te delen naar de verschillende buurten, welke we bezocht hebben.

Financial District

Op onze eerste dag zijn we vanaf onze kamers door Brooklyn richting East River gelopen en over de Brooklyn Bridge Manhattan in. Wat een geweldige aanblik en mooie ervaring om over de Brooklyn Bridge de stad in te lopen. Net of je in een film loopt vond ik.

Daarna gingen we het financiële district in, liepen over Wall Street, langs de Federal Hall met beeld van George Washington, zagen tussen de hoge wolkenkrabbers de Trinity Church en St. Pauls Chapel. Ook zagen we het terrein, waar de 2 WTC torens gestaan hebben, die op 9-11 door een terroristische aanslag zijn verwoest. Later brachten we een bezoek aan het monument (hierover later meer) .

We liepen vervolgens door Battery Park aan de zuidpunt, waar we in de verte het vrijheidsbeeld zagen liggen. Hier kun je opstappen voor een rondvaart door de haven, naar Vrijheidsbeeld of Ellis Island, waar de immigranten indertijd aan land kwamen. Wij hebben dat niet gedaan, namen op een andere dag hier in de buurt de gratis pont naar Staten Island, waarvandaan je een mooi uitzicht hebt, o.a. over het Vrijheidsbeeld. Zoals de meeste mensen namen we de volgende pont terug.

Battery park

op Staten Island Ferry

Ellis Island

We liepen op onze eerste dag vervolgens naar het noorden langs de westkant van Manhattan, je kijkt dan over de Hudson. Het valt hierbij op, dat er in New York, waar overal auto’s zijn (autovrije winkelgebieden kennen ze niet) ook rustige stukken zijn (bepaalde wijken zijn rustig, alsook de stroken langs het water en in de parken). Langs de rivier veel hardlopers en fietsers in het weekend.

langs de Hudson

Hudson

Ground Zero

Een volgende dag brachten we een bezoek aan Ground Zero, het terrein waar de WTC torens gestaan hebben, die op 11 september 2001 verwoest zijn door terroristische aanslagen, waarbij 2749 mensen zijn omgekomen. Nu wordt er druk gebouwd (inmiddels is de toren, die er komt te staan, weer het hoogste gebouw van New York), en is er een monument, wat je kunt bezoeken. Je moet je hiervoor wel van tevoren aanmelden, en een bezoekerspas reserveren voor een bepaald tijdsblok (kan via internet op deze site. Als je je kaartjes met je telefoon besteld hebt en niet kunt printen, kun je ze bij het bezoekerscentrum afhalen) Dagelijks wordt er bij het bezoekers centrum ook een beperkt aantal bezoekerspasjes voor die dag uitgereikt. Het is gratis, ze vragen wel een donatie. Je moet ook wel even in een rij staan, je bagage wordt gescreend.

Het monument bestaat uit 2 vijvers met stromend water, welke voor de 2 torens staan. Hieromheen een rand, waarin de namen van alle omgekomenen staan gegraveerd. Mensen die een band hadden, staan bij elkaar op het monument. Op het terrein zijn bomen gepland. Er staat ook 1 boom, die de aanslag overleefd heeft, onder het puin vandaan gekomen is, gekoesterd en nu weer verder groeit.
Ik vond het indrukwekkend om op deze plaats te zijn. De tv beelden staan nog op je netvlies, ik weet dat ik toen vroeg “is dit echt”. Ik had het zelfde gevoel als wanneer je over een oorlogskerkhof loopt, de zinloosheid van alle doden.

Chinatown en Little Italy

In de Chinese wijk in Manhattan vind je overal chinese winkels en restaurantjes. Deze wijk breidt zich uit ten koste van Little Italy. Daar was wel een straat vol Italiaanse restaurants, waar we onze laatste avond lekker gegeten hebben. Het is er echter ook erg toeristisch, met pushers bij de deur, die je naar binnen proberen te praten.

Lower East side

Ook dit is eenoude immigrantenwijk. Er woonden vroeger o.a. nogal wat joden, je vindt er meerdere synagoges, die nu een andere functie hebben. En Katz delicatessen is natuurlijk beroemd van de film “When Harry met Sally”. Voor ons was het te vroeg voor een broodje pastrami, dus dronken we er koffie. Die was niet best, maar het was een mooie entourage, waar veel lunchpakketten klaar gemaakt werden, en je een salami naar de soldaten kon sturen.

Soho

Een buurt met veel hippe winkels, en galeries. Opvallend zijn de gevels van gietijzer.

Greenwich Village

Een oase van rust, prachtige huizen, veel groen. Het is opvallend dat je, als je een klein stukje van de drukke Fifth Avenue af bent, in zo’n andere wereld terecht komt.

Meatpacking District en Chelsea, the Highline

Dit zijn buurten, die helemaal hip geworden zijn. Wat een absolute aanrader is, is wandelen over de High Line. Dit is een voormalige spoorlijn, boven de straten van west Manhattan. Deze is niet afgebroken, maar een park geworden, onderhouden door vrijwilligers. De nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf heeft geadviseerd over de beplanting. Je kunt er lopen met uitzicht over de wijken, de Hudson en Empire State Building, lekker zitten of liggen op de banken. Ook fijne plek om te lunchen of ’s avonds te eten.

Bezoek onderweg vooral ook Chelsea Market, allemaal winkeltjes in een oude koekfabriek, te bereiken vanaf de Highline. Je kunt er de heerlijkste dingen kopen, die je daar ter plekke desgewenst ook kunt op eten.

Central Park

Natuurlijk gingen we naar Central Park. Dit is het beroemdste park van New York. Het wordt goed gebruikt door de bewoners. Toen wij er waren was het heel warm. Qua sfeer deed het me wel denken aan het Vondelpark. Toen ik in Amsterdam studeerde, woonde ik er vlak bij en was dit altijd mijn uitwijkplaats, mijn buiten. Dit park is echter veel groter en heel gevarieerd met rotsen, een groot meer, grasvelden, maar ook een meer formele tuin.

Rond Fifth Avenue

Manhattan is verdeeld in een East en West Side, met Fifth Avenue als spil. Het is een drukke brede straat, waaraan veel bezienswaardigheden en dure winkels liggen. Wij hebben in onze week New York deze Avenue een heel stuk afgelopen, Uptown en Downtown. Hierbij bezochten we aan deze Avenue of in de buurt liggende musea (Guggenheim Museum en Museum of Modern Art, hierover later meer), het Rockefeller Center, het Empire State Building, het Chrysler Building, het Grand Central Station, Chrysler Building, de New York Public Library, Bryant Park,Flatiron Building, en Washington Square Park.

Als je ter hoogte van het Central Park start, en naar het zuiden loopt, kom je eerst langs het Guggenheim Museum. Hierover later meer.

Het Rockefeller Center is een groot, hoog complex van winkeltjes, horeca en kantoren met een centraal een kunstijsbaantje , waar ook nu nog ijs was. In december staat er een enorme kerstboom. Je kunt er tegen betaling van 25 dollar naar boven om de skyline van New York te bekijken. Duur, maar de moeite waard. Je hebt een prachtig zicht op o. a . het Empire State Building. Wij zagen nog net de zon onder gaan over de stad, en vervolgens de lichtjes aan gaan. Het was wel heel druk. Je koopt tickets voor bepaalde tijdsperiode, waarbinnen je omhoog kunt. Hoe lang je boven blijft, bepaal je zelf. Op de 70e verdieping sta je in de open lucht en vond ik het uitzicht het mooist.

rockefeller center

Het Empire State Building zijn wij dus niet op geweest. Wel zijn we in de lobby van dit 417 m hoge gebouw geweest. Toen wij New York bezochten was het op dat moment het hoogste gebouw van de stad, inmiddels is de in aanbouw zijnde nieuwe WTC toren dat weer. Het is een art deco gebouw, wat in 1931 geopend werd.

Niet zo ver hier vandaan ligt het Chrysler Building, gebouwd in dezelfde periode. De gebouwen streden ook om de titel van hoogste gebouw van de stad. Het is het gebouw met de geschulpte top.

Het centraal station (Grand Central Station) is ook een bezoekje waard. Een prachtige aankomsthal, heel veel sporen, en een hele grote levensmiddelenmarkt.

Aan Fifth Avenue staat ook een prachtige bibliotheek, de New York Public Library. Je kunt er zo naar binnen lopen, echt de moeite waard. En ze blijken er ook heel veel boeken over en in het Nederlands te hebben.

Hier vlak om de hoek zit Bryant Park, een oase van rust in de drukte van de stad. In de buurt zijn veel winkeltjes, waar je iets te eten kunt kopen en dat daar op het terras opeten. Of gewoon even wat lezen, met mensen afspreken, of anderszins ontspannen. Voor de liefhebbers : er is gratis Wifi.

Naar het Flatiron Building aan Madison Square Park zijn we een paar keer onderweg geweest. Uiteindelijk kwamen we er toch langs. Het is bijzonder, omdat het zo smal en hoog is.

Washington Square

Tussen Fifth Avenue en dit plein staat een soort triomfboog. Op het plein zitten veel mensen, zijn veel straatmusici. Het is vlak bij de universiteit van New York. Toen wij er waren was er een protestdemonstratie tegen meer hoogbouw op het universiteitsterrein.

Theater District

Wij zijn niet naar een theatervoorstelling geweest, maar hebben natuurlijk wel op een avond een bezoek aan Times Square gebracht. Wat een lichtreclames. En alle winkels nog open. Nooit geweten dat er een speciale M&M’s winkel is. Ook bezochten we een Disney Store en nog een speelgoedwinkel. Niks gekocht natuurlijk. Ik denk steeds vaker: ik geef de voorkeur aan kleine speciaalzaken. Komt dat omdat ik ouder word?

Harlem

We hebben ook een bezoek aan Harlem gebracht. In deze wijk in het noorden van Manhattan wonen nog steeds veel afroamericans. Je hebt er rustige straten met bomen, en mooie huizen, maar ook brede drukke wegen met straatverkopers, en Bijlmerachtig gevoel. We hebben er een rondwandeling gemaakt, het viel ons op, dat er zo veel kerken waren. De meeste toeristen bezoeken er een gospeldienst. Zondag was echter onze eerste dag, dat hadden we dan direct op onze eerste ochtend moeten doen, dat hebben we niet eens overwogen.

Vanaf Harlem liepen we richting Hudson, en vandaar een stuk naar het zuiden. Er ligt een heel drukke weg tussen de Hudson en Riverside park. Het duurde even, voor we deze konden oversteken, waarna we via het park terug liepen naar de Riverside church, welke we bekeken.

riverside church

Daarna over het terrein van de Columbia University naar de kathedraal van de heilige Johannes . Ze zeggen dat dit de grootste van de wereld is, maar of dit klopt?

columbia university

Hierna gingen we eten bij Sylvia’s in Harlem. Het is een beroemd soulfood restaurant. Voor mij niet voor herhaling vatbaar, maar ik denk dat kinderen het wel lekker hadden gevonden. Het eten wat ik had was erg zoet (zoete aardappel, rode biet, gehaktbrood met saus), Giny’s kip gefrituurd in deegjasje was erg droog en ging vergezeld van een wafel. In de Verenigde Staten wordt je geacht ca 15% van de rekening als fooi achter te laten voor de bediening (de salarissen zijn hier op gebaseerd). De fooi, die wij in gedachten hadden, was naar mening van de serveerster te weinig, Giny werd er op aangesproken (ik was naar het toilet) en heeft toen nog wat meer gegeven.

Brooklyn

Wij logeerden in Brooklyn in de wijk Park Slope. Brooklyn vonden we heel prettig om te verblijven met mooie buurten. We zijn 1x te voet naar Manhattan gegaan, waarbij we de GPS, die Giny natuurlijk weer mee had, gebruikten. Toen kwamen we langs een industrieterrein, dat was niet leuk om te lopen, maar we hebben ons nooit onveilig gevoeld. Achteraf had je ook via leukere straten kunnen lopen. In de buurt waren veel kleine restaurantjes om te ontbijten en een prachtig park. Daar was ook de dichtstbijzijnde metrohalte voor ons.

Vanaf de Brooklyn Heigths Promenade heb je een prachtig uitzicht over Manhattan. Een aanrader is om hier tegen zonsondergang naar toe te gaan.

Musea in New York

New York is een stad met veel musea. Ik had van te voren gekeken, waar ik naar toe wilde en tegen Giny gezegd, dat ik graag naar het Guggenheim Museum en het Museum of Modern Art wilde. Gelukkig wilde zij dit ook. Beide waren zeer de moeite waard.

We gingen eerst naar het Guggenheim Museum, wat aan Fifth Avenue, tegen Central Park aan ligt. Het gebouw, ontworpen door Frank Lloyd Wright, is een icoon van moderne architectuur. Wat een spannend gebouw. Ik heb er een paar foto’s van gemaakt. Je mocht binnen alleen op de begane grond fotograferen. Stiekem maakte ik toch boven ook een foto, er kwam echter direct een suppoost op me af, dus ik heb het maar niet vaker gedaan. De architect heeft bedoeld, dat je met de lift naar boven gaat, en dan naar beneden loopt via de expositieruimte, die in feite een lange spiraalvormige open gang is.
In het gebouw was een tentoonstelling met werk van John Chamberlain. Hij maakt van autowrakken abstracte sculpturen. Dit sprak ons niet zo aan. Het was ook voor ons gevoel veel van het zelfde. Meer naar beneden waren nog wel een paar zaaltjes met werk van Europese kunstenaars. Wij merkten echter op, dat we behoorlijk verwend zijn qua aanbod, het viel ons een beetje tegen wat er tentoongesteld werd. Het gebouw op zich is echter absoluut te moeite waard om het museum te bezoeken.

Op een andere dag bezochten we het Museum of Modern Art. Dit is een neutraal museumgebouw, maar heeft een prachtige collectie. Je gaat van hoogtepunt naar hoogtepunt, het was echt ongelofelijk. Het mooiste van wat we gezien hebben, vond ik het drieluik van Monet met de waterlelies. Maar er was veel meer, bijv. sterrennacht van van Gogh, Les dames d’Avignon van Picasso. Ook prachtige beelden. De indeling is per stroming, je ziet dan soms ook schilderijen naast elkaar van kunstenaars, die elkaar beïnvloed hebben. Dit museum is overigens op vrijdagavond gratis toegankelijk. Het is er dan alleen wel erg druk.


Als het regenachtig weer was geweest, hadden we misschien nog wel een museum bezocht. Newyorkers rieden ons ook het Metropolitan aan. Het was echter veel te mooi weer om binnen te zijn. Deze twee musea had ik echter niet willen missen.

Straatbeeld

New York is een bruisende, multiculturele stad. Er is een grote Spaans sprekende gemeenschap, veel dingen staan dan ook in 2 talen aangegeven. Sommige bevolkingsgroepen hebben hun eigen wijken, bijv. Chinatown, Little Italy en Harlem. Met de auto kun je overal komen, autovrije winkelgebieden heb ik niet gezien. Vaak gratis parkeren. Mensen rijden niet door rood, maar door rood lopen is wel heel gebruikelijk. ’s Morgens vroeg zie je veel mensen met kinderen onderweg naar school of opvang, zowel op straat als in de metro. Ook veel schoolbussen trouwens. En overal loopt men op straat te eten of drinken, waarbij de winkels vaak 24 uur per dag open zijn, ook kleinere buurtwinkels (deli’s). Straatmuzikanten met name op pleinen met terrassen/ bij kleinere parken.

Je ziet heel veel honden. Deze lopen aangelijnd, ook in de parken. Dat moet ook wel i.v.m. de vele hardlopers en wielrenners. Er zijn kleine stukjes in het park met een omheining er omheen, waar honden los mogen lopen. Dat noemt men dan een dogrun. Ik vond het vrij trieste plekjes, kale grond.

Wat me ook opviel, was het gebrek aan jengelende, schreeuwende, rennende kinderen. Heel anders dan bij ons. Je zag dus wel overal kinderen, maar die lijken duidelijk anders te worden opgevoed dan in Nederland.Verder mag je buiten niet roken, ook niet in de parken. Mensen houden zich er ook aan, we zagen vrijwel niemand roken, dus geen rokend personeel voor de deur van de winkels.
Je zag wel veel daklozen/ zwervers. Ik denk dat het risico om aan lager wal te raken in de VS hoger is dan bij ons. Als je de pech hebt je baan te verliezen, en je wordt ziek, dan heb je het zwaar, de sociale voorzieningen zijn minder goed.
Het aantal mensen met overgewicht viel ons in eerste instantie mee, was vergelijkbaar met Nederland (we hadden erger verwacht). Later zagen we, dat we de eerste dagen toch een wat vertekend beeld hadden gekregen, in wijken met lagere inkomens zag je beduidend meer zware mensen. Giny wilde graag een dikke politieman op de foto. Dat was geen probleem, die zagen we genoeg.

Parkeergarages zagen er anders uit dan bij ons. Auto’s stonden in de open lucht. Auto’s van mensen, die vroeg kwamen en vertrokken, werden bovenin gezet.

Je komt ook veel dingen tegen, die aan Holland doen herinneren. Zowel in de namen (Harlem, Amsterdam Avenue, Nieuw Dorp, Brooklyn), als ook in gebouwen.

En soms heb je het idee, in een tv serie verzeild te raken. Bijv. een bruiloft in het park, of een aflevering van CSI New York (ze groeven een kelder uit op zoek naar een al jaren geleden verdwenen kind, maar vonden hem niet terug)

Eten en drinken

New Yorkers eten veel buiten de deur, en dat zijn dan vaak afhaalmaaltijden. Altijd zie je wel mensen op straat eten, of drinken. Met een cappucino of een ijskoffie over straat lopen is heel normaal. Zo ook buiten de deur ontbijten. Wij hebben dat ook elke dag gedaan, van gebakken eieren, bagels met zalm en cream cheese, muffins, pancakes met blueberries, toritillas met gebakken ei, en yoghurt met muesli en fruit: we hebben allerlei soorten ontbijt geprobeerd. Natuurlijk vergezeld van een cappucino van wisselende kwaliteit. Soms ons verbazend over de amerikanen, die met kinderen in de buggy kwamen ontbijten.

Omdat het mooi weer was, was het ook ideaal om iets te eten te halen, en dat in een park op te eten. Wijn of bier zag je op straat niet drinken, dat werd alleen gedaan op officiele terrassen bij café’s Je kon broodjes kopen, hotdogs, salades, pasta’s die ter plekke bereid werden, punt pizza etc. Toppunt van luxe: New York Cheescake en cappucino van de luxe delicatessenzaak Dean and Delucca en dat dan in het parkje om de hoek nuttigen. We hadden verwacht dat de porties eten heel groot zouden zijn. Meestal viel dat echter mee, konden we het prima alleen op. Wel namen we altijd een kleine cappucino e.d. Hier gold wel, dat de bekers erg groot waren.

Als je uit eten gaat: let op of de belasting er wel of niet bij in zit. Meestal was dat wel het geval, een paar keer niet, en dan valt de rekening toch ineens hoger uit. Ook word je geacht fooi te geven voor de bediening in horeca en taxi’s, de salarissen zijn hier op gebaseerd. Ik vond het wel lastig, elke keer gereken. Vind ons systeem dat service bij de rekening in zit, en een fooi gegeven kan worden bij goede service toch gemakkelijker.
Wat de prijzen betreft: wijn drinken is erg duur, 8 dollar per glas, waar dan nog eens 15% fooi bij komt, is veel voorkomend.

Winkelen

Natuurlijk zijn we ook wezen winkelen in New York. We bezochten zowel de grote warenhuizen (Macy’s viel erg tegen, Bergdorf Goodman en Bloomingdales hadden een luxere uitstraling), Victoria’s Secret, de Apple Store, REI (outdore) als kleinere boetiekjes. We kwamen echter niet in de verleiding om wat te kopen. Zwerfkei vonden we bijv. een mooiere buitensportzaak dan REI. Kijken is echter wel leuk.

Baseball

In de parken en langs de rivier zie je veel mensen hardlopen en wielrennen. Ook zijn er in de grotere parken baseball veldjes, waar je de jeugd bezig ziet. Echte teams met coaches, maar ook vaders die hun kinderen het spel leren.

Het leek ons leuk een baseball wedstrijd bij te wonen. Je hebt de New York Yankees en de Mets. Elke avond is er een wedstrijd, de clubs spelen de ene week thuis, de andere uit. Het is vaak nog wel mogelijk om op korte termijn aan kaartjes te komen. Wij hadden op internet gezien, dat de New York Yankees op een bepaalde avond tegen de Minnesota Twins speelden en er nog wel kaarten waren. We zijn gewoon naar het stadion gegaan en hebben daar tegen korting kaartjes gekocht voor de wedstrijd van die avond. Was 11 dollar pp, niet duur dus. Je zat bovenin het gigantische stadion, maar had goed zicht. En we boften, het was de enige avond, dat het een beetje regende. Wij zaten droog, de mensen met dure plaatsen vlak bij het veld zaten in de regen. Het was een erg leuke ervaring om dit nu eens mee te maken.

De wedstrijd duurt heel lang, steeds reclame tussendoor. Mensen lopen ook heen en weer in het stadion, er komen mensen langs om iets te drinken te verkopen (met button op, hoeveel calorieën er in zitten), maar in het stadion is ook op allerlei plekken eten en drinken te koop. Het was koud die avond, dus nam ik warme chocolademelk. En de wedstrijd duurde zo lang, dat wij op een gegeven moment weg gegaan zijn. Daar waren we niet de enigen in.

De parken

New York kent veel parken. Het zijn oases van rust, waar druk gebruik van wordt gemaakt. Je hebt de grotere parken als Central Park en Prospect Park (in Brooklyn). Ook zijn er veel kleine parkjes. Wat opvalt is, dat er heel veel tulpen in de parken staan en dat op veel plaatsen in met name de kleinere parken tafeltjes en stoeltjes staan, waar mensen hun meegebrachte etenswaren en drinken nuttigen. Wij deden dat ook vaak, het was mooi weer, en is ook goedkoper dan ergens op een terras of binnen te gaan zitten.

In de parken zie je overal eekhoorns. Ze zijn gewend aan mensen, in Battery Park zagen we ze uit de hand eten.

Ook zagen we vogels, die je bij ons niet ziet. Ik noem de buffelkopeend (verwant aan de bij ons voorkomende brilduiker) , een soort lijster met rode borst (american robin, zeer algemeen), de noordelijke kardinaal (mannetje rood met kuifje), de merel met rode vleugels, de noordelijke spotvogel, de blauwe gaai en de glanstroepiaal.

400

Central Park heeft de naam, maar Prospect Park in Brooklyn is zeker net zo mooi. En als je tijd hebt,raad ik aan de botanische tuin te bezoeken. Op zaterdagochtend gratis. Het was er prachtig en leek af en toe wel op het kersenbloesemfestival in Japan.

Praktisch

De vlucht boekten we via cheaptickets, we vlogen met British Airways en Virgin Atlantic Airways . Wij hadden niet de goedkoopste vlucht, omdat we in het weekend vlogen. Op tijd boeken, door de week vliegen, en flexibel zijn met data, dan kom je het beste uit.
Op Heahtrow hadden we een tussenstop, hier moesten we met de bus naar een andere terminal, en op de terugweg ook nog met een treintje naar de gate (dat wisten we niet, hierdoor misten we nog bijna onze aansluitende vlucht) .
Er is voor de VS een visum nodig, dat kun je aanvragen via ESTA. Let op, dat je ook voor je door de douane gaat, nog een formulier moet invullen, dat kun je in het vliegtuig krijgen. Wij wisten dat niet, het leidde er toe, dat we , toen we eindelijk aan de beurt waren na lange tijd in de rij te hebben gestaan, er weer uit gestuurd werden om een alleen in het spaans (!) beschikbare formulier in te vullen, dat we geen voedingsmiddelen e.d. bij ons hadden.

Wij logeerden niet in een hotel, maar huurden kamers (zonder ontbijt, dat doe je in NY bijna altijd buiten de deur) bij een particulier via airbnb . Een aanrader, goedkoper dan in een hotel, en leuker ook, omdat je in een gewone woonwijk logeert.

We kwamen ’s avonds aan, zijn met een officiele gele taxi naar ons onderkomen gegaan. Dat was prettig, we waren moe en hoefden niet te zoeken. Terug zijn we met metro en airtrain gegaan, dat was goedkoper en toen wisten we de weg. We hadden een metrokaart voor 7 dagen genomen, kostte $29. Vaak namen we ’s morgens de metro naar een bepaald punt en kwamen zo ’s avonds weer terug.Voor gebruik van de metro is het handig een kaartje bij de hand te hebben, of een app voor de smart phone.

Verder wandelden we, ik schat dat we toch snel zo’n 20-25 km per dag hebben afgelegd.Wij bepaalden per dag welk deel van de stad we de volgende dag gingen verkennen, en welke bezienswaardigheden we gingen bezoeken.
Voor de oriëntatie: de Avenues lopen verticaal, en lopen op van west naar oost. De straten lopen horizontaal en lopen op van zuid naar noord. Af en toe wijkt het echter af, Broadway volgt bijv. een oud indianenpad.

We boften met het weer (droog, zonnig, temperaturen overdag tussen de 18 en 30 graden Celsius), dit maakte dat we heel veel gewandeld hebben. Er is zoveel te zien. We hadden 6.5 dag om de stad te verkennen. Dat was genoeg, een dag korter had wat ons betreft ook prima gekund. Kwam mede, doordat wij geen jetlag hadden. We kwamen om circa 22.30 locale tijd (in Nederland is het 7 uur later) aan, en gingen na een kopje thee direct naar bed. De volgende dag op een normale tijd opgestaan, na een goede nachtrust redelijk fit, en de eerste dag voornamelijk gewandeld, in het felle zonlicht geweest, en daardoor onze biologische klokken verzet. Terug kwamen we ’s morgens in Nederland aan. We hadden een slaappil genomen en daardoor wel een beetje geslapen in het vliegtuig naar Londen. De dag van aankomst ook normale tijd naar bed, de volgende dag had ik ook eigenlijk geen jetlag.

9 Reacties Post a comment
 1. Hi Klaske,
  Leuk om je boeiende verslag te lezen en wat een prachtige foto’s weer!
  Groetjes

  zaterdag, mei 12, 2012
 2. Geweldig Klaske, wat een werk heb je er van gemaakt.
  En er zitten véél pareltjes van foto’s tussen.
  Mooie indeling heb je er ook van gemaakt.
  Meestal zie je van NewYork de foto’s met de grote gebouwen. Erg aantrekkelijk vind ik het dan niet om er naar toe te gaan. Maar deze reportage met het vele groen en leuke wijkjes heeft mijn mening toch veranderd 🙂

  donderdag, mei 10, 2012
 3. Groot compliment voor je uitgebreidde verslag. Wat een stad en zo fotogeniek! Het lijkt me dat dit alles nog een tijdje door je hoofd speelt. Zoveel gezien en gedaan, ik zal het aan mijn dochter laten zien/lezen, zij is er ook een keer geweest.

  Groet Wil

  donderdag, mei 10, 2012
 4. Je hebt er in woord en beeld een mooi en boeiend verslag van gemaakt, Klaske. Ik heb ervan genoten.
  Ik moet er niet aan denken om in zo’n drukke metropool te wonen, doe mij het Friese platteland maar. Wel heb ik er lang van gedroomd om eens naar NY te gaan, maar dat zal er wel niet meer van komen.

  maandag, mei 7, 2012
 5. Prachtig reisverhaal van NY.Dikke proficiat voor de hele mooie foto’s

  zondag, mei 6, 2012
 6. Ik was al heel nieuwsgierig naar je belevenissen in NY. Je hebt een mooi reisverhaal geschreven, en dan de bijbehorende foto’s… ik ben erg onder de indruk: mooimooimooi! Wat een week.

  zondag, mei 6, 2012
 7. piet bakker #

  Hoi Klaske,
  Ik ben verliefd op NY en wat ben ik blij met dit verslag en de prachtige foto’s. Eigenlijk zat ik er echt een beetje op te wachten, er kwamen steeds vogelgeluiden uit Epe, maar vandaag..mmm:)
  Ik was er vorig jaar en had even het gevoel dat ik er weer rondliep. Mijn vriendin waar ik mee was, ga ik op je blog wijzen.
  Veel dank voor deze heerlijke frisse veelzijdige impressie.
  Guusje

  zondag, mei 6, 2012
 8. Hannie #

  Wat een verhaal, heel prettig om te lezen wat een mooie foto’s heb je gemaakt. Een lust voor het oog met al die mooie bloemen, mensen, dieren etc. Volgens mij heb je het verslag nog maar net klaar.
  Groetjes van ons

  zondag, mei 6, 2012
 9. Mooi Klaske. Een enerverend weekje zo te lezen.

  zondag, mei 6, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: