Skip to content

En toen hoorden we de nachtegalen

Vandaag gingen we met de vogelwerkgroep naar het vogeleiland in het Zwarte Meer (bij de Noordoostpolder) . Dit onbewoonde eiland is alleen toegankelijk met een excursie van Natuurmonumenten. Het is in de tijd van de inpoldering van de Noordoostpolder ontstaan door opspuiten van zand en bagger. Indertijd liet er een boer zijn pinken grazen, door de er voorkomende dazen had het vee echter veel te lijden van uierontstekingen. Nu is het een eldorado voor vogels. Ook paddestoelen komen er veel voor. Wat dat betreft lijkt het me ook in een ander jaargetijde een interessante excursie. Op de electrische boot, die op zonne-energie vaart, kun je binnen zitten, krijg je koffie, terwijl de enthousiaste vrijwilligers, die een rondwandeling over het eiland met ons maakten, veel weten te vertellen. 

We wandelden over het eiland, langs een weide vol brandnetels en kleefkruid (gevolg van het feit dat dit weiland nog stikstofrijk is) over een lang plankier naar een vogelhut. Onderweg was er van alles te horen en te zien. Bij de boot hoorden we al de grote karekiet. Ik had deze nog nooit eerder gehoord, dus erg leuk. Deze vogel zit in oud riet, in tegenstelling tot de kleine karekiet, die in jong riet zit. Op het eiland veel nachtegalen gehoord en ook 1 zien zingen. Vanuit de hut observeerden we de watervogels. Helaas daar geen lepelaars te zien. Sommigen van ons hadden ze wel al vanuit de auto gezien onderweg.

Daarna liepen we een stukje terug, om vervolgens van de vlonders af te gaan , we hadden tenslotte niet voor niks allemaal laarzen aan getrokken. Onderweg werd niet alleen op vogels gelet, maar ook op planten , zoals de inheemse vogelkers, paddestoelen (we zagen de grote zwavelzwam), en uitwerpselen van een boommarter, of het leger van een ree werden geinspecteerd. Wat ook opviel was de grote hoeveelheid slakken en muggen op het eiland. Gelukkig staken de muggen nog niet.

De meest spectaculaire waarneming, was dat we een zeearend zagen. Hij vloog vlak bij ons, werd belaagd door een buizerd. Goed kon je het verschil in grootte waarnemen. Ik heb geen foto gemaakt, had alleen een compactje mee, en daarmee kreeg ik hem niet snel genoeg in beeld. Gewoon gekeken en genoten. We zagen op het eiland overigens een door zeearenden gemaakt nest. Ze zijn echter hier niet tot broeden overgegaan en het nest was nu gekraakt door een paar nijlganzen.

Daarna met de boot weer terug, en na de brug nog een klein stukje verder gevaren. We hoopten nog op een roerdomp (deze onderweg wel gehoord), helaas werd deze niet gezien, wel een grote zilverreiger, en een grote groep hoog circulerende ooievaars.

We boften ook met het weer. Het is droog gebleven, we hebben zelfs zon gehad. En de 2e helft van de ochtend kwamen er prachtige stapelwolken. Totaal 64 soorten vogels waargenomen.120505 Vogeleiland 1 64

Wil je ook een keer mee met excursie met Natuurmonumenten, klik dan hier. 

2 Reacties Post a comment
  1. Woooooow zo’n uitstap zou ik ook wel zien zitten..prachtlocatie,dito verslag en foto’s

    zondag, mei 6, 2012
  2. Wat een prachtige locatie, Klaske.
    Fijn dat het droog is gebleven, maar de lucht ziet er daar en stuk donkerder en dreigender uit dan hier vanmiddag. Mooi om nog een grote zilverreiger te treffen, die heb ik hier al zeker een week of 5 niet meer gezien.

    zaterdag, mei 5, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: