Spring naar inhoud

Pionierspad: van Giethoorn Zuideinde naar Kraggenbrug

Vandaag de 2e etappe van het Pionierspad. We liepen 25 km  vanaf Giethoorn Zuideinde tot iets voorbij Kraggenburg. Vanmorgen vroeg regende het, maar wij hadden geluk, want vanaf 10 uur werd het droog. Lekker wandelweer, al kwam de zon niet door. En wat een prachtige afwisselende wandeling langs water, en weilanden, door Dwarsgracht,  enVollenhove, over een dijk tussen de schapen door en door het Voorsterbos met ontluikend groen. En als verrassing zagen wij de mattenschippersrace en tulpen bij Kraggenbrug. Niet zomaar tulpen, nee, voorbeelden van het wilde breien. Lopen jullie even mee?

We begonnen onze wandeling in Zuideinde (Giethoorn). Dini kwam met de bus, Tonny, Nera en ik deden de truc met 2 auto’s, want met OV zou het veel tijd in beslag nemen om van eindpunt naar beginpunt te komen. Iets voor 10 uur begonnen we te lopen, eerst langs een kanaal, daarna over de Oude Kerkweg en daarna langs het water van een vaart naar Dwarsgracht. Heerlijk om daar in deze tijd van het jaar te lopen, lekker rustig. Wat zal het hier in de zomer druk zijn. Prachtige huizen staan er, vaak alleen over het land van de buren bereikbaar over een van de vele bruggetjes. Nu waren er nog niet zo veel muggen, in de zomer is dat wel anders. Niet voor niks heet een dorp in de omgeving Muggenbeet.

Vanaf Dwarsgracht via het Jonenpad naar Jonen, waar we met de pont over moesten. Onderweg luisterden we naar de vogels . Hoorden we nu de snor of de sprinkhaanzanger? In elk geval hoorden we de kleine karekiet voor het eerst dit jaar weer en (boeren)zwaluwen had ik dit jaar ook nog niet gezien.

Hier zagen we ook voor het eerst een heel stel platbodemzeilschepen langs varen. Het bleken schepen te zijn, die mee deden aan de Mattenschippersrace , een race voor klassieke platbodems, die elk jaar op de laatste zaterdag van april vanuit Blokzijl wordt gehouden. Vroeger waren er veel van dit soort schepen, die vanuit Blokzijl aan de overzijde van de Zuiderzee de in deze regio vervaardigde biezen matten uitventten.

Later zagen we de schepen weer. Dit toen we voorbij Vollenhove richting Voorsterbos liepen. De schepen moesten toen tegen de wind in varen. Omdat laveren te veel tijd kostte, en ze alleen mochten zeilen, bomen en jagen, hing een deel van de bemanning nu in het tuig en werden de schepen als trekschuiten tegen de wind in voort getrokken.

Vanaf Jonen ging het tussen de weilanden door naar Vollenhove. In deze streek wordt veel riet gesneden, wat weer gebruikt wordt voor de rieten daken . Onderweg zagen we een opslagplaats hiervan.

We werden goed in de gaten gehouden door nieuwsgierig vee onderweg.

In Vollenhove, een stadje, waar vroeger 17 havezathen stonden, namen we een kijkje bij de havezathe Marxveld met prachtige tuin. Ook verder is hier veel moois te zien, bijv. de Heilige geest kapel, of de grote kerk met naastgelegen voormalig stadhuis. 

In Vollenhove, door de locals Veno genoemd, dronken we koffie bij Saantje, natuurlijk vergezeld van een Venose meid, een soort open amandelbroodje met appel (smaakte echt naar vroeger, mijn vader hield altijd zo van amandelbroodjes) . Daarna over de brug naar de Noord Oostpolder. Voor Tonny, die hier lang gewoond heeft, bekend terrein. We liepen eerst over de dijk tussen de schapen door richting Voorsterbos. Onderweg dus ook de Mattenschepen met mensen in tuig.

Bij Kraggenbrug gingen we het Voorsterbos in. Wat een tinten groen ook hier weer. De varens hebben zich inmiddels ontrold. Ook overal look zonder look te zien.

Dini stapte bij Kraggenbrug op de bus, die maar 1x per uur ging en er bijna aankwam. Wij liepen nog 4 km verder, deels door het Voorsterbos, deels langs een vrij drukke weg, over het fietspad. De boerderijen zien er hier anders uit, dan in de Wieringermeer, waar ik vandaan kom. Hier een foto van een schuur van schokbeton, de eerste prefabbouw.

Vlak bij de auto was een tulpenveld te zien. In de Noordoostpolder worden veel tulpen verbouwd, die nu volop in bloei staan. Een prachtig gezicht. Er is ook een tulpenroute, kijk hier voor meer informatie. De meest verrassende tulpen zagen we echter bij de rotonde bij Kraggenburg. Ze bleken gebreid! Natuurlijk moesten we nog weer even stoppen om foto’s te maken. Al met al een prachtige afwisselende dag.

3 Reacties Post a comment
 1. Hannie #

  Hoi Klaske,
  Wat een mooie foto’s heb je weer geplaatst bij je verslag. Ik kon het zowat op de voet volgen. Ik blijf je zo af en toe volgen. De training van Harrie voor de 4Daagse loopt voorspoedig. Hij is gelukkig ingeloot, helemaal blij!!
  Hartelijke groetjes van ons.

  zondag, mei 6, 2012
 2. Wat zalig dit allemaal te kunnen lezen en bekijken.
  Da

  maandag, april 30, 2012
 3. Je hebt in woord en beeld weer een mooi verslag van deze wandeling weten samen te stellen.
  Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat deze wandeling door een prachtig gebied voert. Met mijn Overijsselse fotomaatje heb ik op delen van jullie tocht de laatste jaren diverse korte fotokuiertjes en boottochtjes gemaakt.

  zondag, april 29, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: