Spring naar inhoud

Pionierspad, van Steenwijk naar Giethoorn

Vandaag begonnen we aan een nieuwe route. Na veel overleg en gemail werd het toch het Pionierspad, al kunnen we na de etappe van vandaag , 15 km van Steenwijk naar Giethoorn, voorlopig niet verder, want het voetveer bij Jonen vaart pas vanaf 1 april weer. 15 km is ook wat kort, maar met vogelen onderweg en veel foto´s maken, waren we toch de hele dag op pad. Dat fotograferen begon onderweg al, toen we de zon prachtig op zagen komen boven een van de Wieden. Eigenlijk geen tijd om te stoppen, want we moesten in Giethoorn de bus naar Steenwijk halen, waar Dini op ons zou wachten. Toch even de auto gauw aan de kant, Nera en ik maakten de mooiste foto´s van de dag. Dat zijn zo van die geluksmomenten.

Het Pionierspad loopt van Steenwijk naar Muiden. Het sluit aan bij de Zevenwoudenroute, die Tonny en ik al eerder liepen. De route loopt door het veengebied van de kop van Overijssel, de Noordoostpolder en de Flevopolder. Tonny en ik hebben beide pioniers als ouders, de eerste bewoners van de zuiderzeepolders. Voor Tonny, die jaren in de Noordoostpolder gewoond heeft, zal de route dan ook door bekend gebied lopen.

We begonnen de route in Steenwijk, een kleine oude stad in de kop van Overijssel.  De naam ontleent de stad aan de vele zwerfkeien, die hier in de bodem te vinden zijn. Opvallend vonden we ook, hoeveel kerken hier waren. De Sint Clemenskerk is de grootste, op deze plaats stond in 900 al een houten kerk. We zagen echter toen we op de nog uit de tachtig jarige oorlog stammende stadswal stonden, in elk geval 5 kerken in de nabije omtrek. Ook zijn er veel jugendstil panden, waaronder de villa Rams Woerthe. Later dit jaar wil ik eens een stadswandeling gaan maken. Dat gaat vast lukken, want ik werk tegenwoordig 1 ochtend  per week vanuit Steenwijk. Ik verheug me er al op om af en toe een vrije middag te nemen en dan te gaan wandelen, fietsen of vogelen. Het is een prachtige omgeving.

Vanuit Steenwijk ging het richting Onna. Het was prachtig weer, we hadden veel zon vandaag. Heerlijk na alle regen van de laatste tijd. Gevroren had het nog niet, komende nacht verwachten ze wel lichte nachtvorst. We liepen tussen de weilanden, rietvelden en legakkers door richting Giethoorn. Onderweg werden verrekijkers o.a. gebruikt om te kijken naar een groepje van 3 reeen en een paar geelgorzen.

Onderweg ook nog een bijzondere paddestoel. Die moesten we natuurlijk ook even vast leggen. Het leek wel keramiek.

Tot slot nog door Giethoorn. Het was er nu rustig, ´s zomers zijn er heel veel toeristen. Ik vond het verrassend te lezen, dat het dorp rond 1230 gesticht is door een groepje flagellanten, mensen die zich zelf geselden. Later werd het een dorp van turfgravers, waarbij vervoer over water in punters geschiedde. Nu zijn veel huizen in gebruik als 2e huis. de economische crisis heeft ook hier toegeslagen, er staat veel te koop. Het is er prachtig, maar ik zou er toch niet willen wonen, ´s zomers te veel toeristen en muggen. Een dorp hier in de buurt heet niet voor niets Muggenbeet.

We sloten af met warme chocolademelk met rum, we hadden tenslotte met deze wandelgroep nog geen nieuwjaarsborrel genoten, waarbij we plannen maakten voor volgende wandelingen. Het belooft weer een mooi wandeljaar te worden.

6 Reacties Post a comment
 1. Prachtige foto’s heb je gemaakt Klaske! Fraai de zonsopkomst en ook prachtige landschapsfoto’s. Een uitdaging om een nieuw pad te beginnen. Veel succes!

  groet Wil

  vrijdag, januari 20, 2012
 2. Prachtige beschrijving van uw wandeling en dan nog geïllustreerd met prachtige foto’s.
  Ik zag in de week de zon ook opkomen tijdens een wandeling..Dat is toch fantastisch!
  Maar ook de andere foto’s geven mre het gevoel dat ik meeliep.Fijn dat ik er ook van genieten mag.

  zondag, januari 15, 2012
 3. Op deze manier maak ik ook nog eens een zonsopkomst mee, en wat voor één, je hebt er een paar prachtige foto’s van gemaakt.
  Ook de andere foto’s mogen trouwens weer gezien worden.
  Van dergelijke wandelingen kan ik alleen maar dromen, voor mij moet het met een kilometer hard ophouden.

  zaterdag, januari 14, 2012
 4. Zo zeg Klaske, deze 2 eerste foto’s zijn ook super-mooi hoor. Vooral de eerste.

  zaterdag, januari 14, 2012
 5. Het voordeel van de winter is, dat je niet zo vroeg op pad hoeft om de zon te zien opkomen als in de winter….
  Toen de zon onderging zat ik lekker binnen op de bank met de krant. Maar wat was het een mooie dag.

  zaterdag, januari 14, 2012
 6. Jullie waren al vroeg op pad. Ik dacht eerst dat het de zonsondergang was, want die was idem als de zonsopkomst. Als het iedere keer als je gaat wandelen zulk mooi wandelweer is, wordt het een veelbelovend jaar.

  zaterdag, januari 14, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: