Skip to content

Wandelen over Elspeetsche en Noorderheide

Vorig jaar liepen we voor het eerst over de Noorderheide en langs de waterwerken van van Beuningen (klik hier voor het verslag van vorige keer en informatie omtrent het gebied). Dit jaar liepen we er weer, Klaas had de route iets gewijzigd. Vanaf de parkeerplaats aan de Gortelse weg, net voor Vierhouten  (hier start een blauwe paaltjesroute van 9 km, welke we deels volgden, klik hier voor deze route) , liepen we eerst naar de Elspeetsche heide. Na een stuk over deze heide gelopen te hebben, gingen we naar de Noorderheide, waar we de waterwerken van van Beuningen zagen. Laatste stuk weer door het bos naar de auto. Daarna chocolademelk en apfelstrudel bij de 4 Foreesten, heerlijk. Onderweg uit de verte moeflons gezien, zelfde plek als vorig jaar. Mooie wandeling. Droog gebleven.

We zagen onderweg diverse grafheuvels uit de klokbekertijd. Dit gebied was al heel vroeg bewoond. Onderweg vond Klaas voor ons een passende koffietafel, precies genoeg keien om op te zitten rond een hardstenen tafelblad, met hierin een plattegrond van de LAW’s.

De havenbaron van Beuningen liet in de vorige eeuw op zijn landgoed een stelsel van betonnen waterlopen en een vijver met betonnen bodem aanleggen. Men is dit nu weer aan het herstellen. Ik vond het vorig jaar heel verrassend dit aan te treffen. Nu zag het er weer heel anders uit, vorig jaar had het gevroren. Er staan ook 3 pyramides op dit terrein.

Op het laatst liepen we weer door een oud malebos, een van oudsher door bewoners van de marke geexploiteerd bos. Men haalde hier brand- en timmerhout weg, de kromme bomen bleven over, die kon men niet gebruiken als timmerhout. Veel tonderzwammen op de dode stammen.

2 Reacties Post a comment
 1. h.huisman #

  Klaske
  Bedankt weer voor de mooie opnames
  Herman

  maandag, januari 9, 2012
 2. het ziet er daar echt een mooi natuurgebied uit.Jullie hadden meer geluk op jullie wandeling..Jullie geraakten droog thuis..ik werd kletsnat

  zondag, januari 8, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: