Spring naar inhoud

Wad- en Wierdenpad: de wadroute van Leens naar Uithuizen

Er restte ons nog 1 etappe van het Wad- en Wierdenpad, nl de Wadroute. In Oktober liepen we al 4 dagen op deze prachtige route door noord Groningen. Vandaag waren Tonny en ik het weer helemaal eens met elkaar: wat is Groningen toch prachtig. We houden veel meer van het weidse landschap (in de winter eigenlijk nog mooier dan in de zomer) dan van bijv. Limburg. Vandaag boften we enorm met het weer: bijna de hele dag droog. Af en toe een korte bui, voorafgegaan door een regenboog. Door de harde noordwester wind was dat zo weer over. En veel zon. We hebben genoten. 

Ik vertrok vandaag om10 voor 7 uit Epe om Tonny op te halen, iets na 9 uur parkeerden we de auto in Leens bij de borg Verhildersum. We hadden besloten om de auto bij het beginpunt te zetten om zoveel mogelijk van het daglicht te profiteren. Achteraf bleek dit een goede beslissing, veel in de zon gelopen. Na 33 km kwamen we aan bij het station in Uithuizen. De trein ging 1x per uur, gauw inchecken, instappen en hij reed weg: het kon niet beter. Met bus en trein weer naar de auto, om 19 uur zat ik thuis aan de koffie na een heerlijke wandeldag.

De route liep vanaf de Borg Verhildersum in Leens naar Wehe den Hoorn en Pieterburen. Daarna via Oudedijk en Kaakhorn naar de waddendijk. Daarna ca 13 km over de dijk (regelmatig over een hekje klimmend) naar het oosten met halverwege een stop in het sfeervolle Zielhoes bij Noordpolderzijl. Tot slot in een rechte streep naar het zuiden naar Uithuizen.

Onderweg de vette groninger klei. We waren wel blij, dat we niet over het geploegde bouwland hoefden te lopen. Prachtige grote boerderijen onderweg. Vroeger werkten hier dan een boer en meerdere knechten op het land. Nu moet de boer het alleen doen, de tijden zijn veranderd met de mechanisatie. Ook hebben veel boeren moeite om het hoofd boven water te houden.

Het lopen over de dijk viel ons mee, het gras was mooi kort en weinig schapenstront. Wel veel hekjes, maar goede overstapjes. Onderweg prachtige vergezichten. En veel vogels. O.a. zagen we vandaag een grote groep goudplevieren met kieviten er tussen.

Vandaag verraste Tonny mij met appelflappen. Ze waren heerlijk, ik denk dat ik ze morgen ook maar ga halen in Vaassen. Tonny vertelde dat ze de kaasboer van de markt ze verkoopt in een kraam bij Rozenboom IJS. Bijzonder, meestal koop je ze bij de bakker. Onze 2e stop was bij het Zielhoes bij Noordpolderzijl. We waren daar eerder bij de Tocht om de Noord in 2010. Toen was er sprake van, dat de eigenaar eea wou moderniseren, wat veel actie teweeg bracht. Gelukkig zag alles er nog het zelfde uit. Een fijne plek om even wat te gebruiken, vorige keer wijn op het terras, nu warme chocolademelk binnen.

Na paal 57 gingen we van de dijk af richting Uithuizen, een paar slaperdijken passerend. Onderweg diverse regenbogen, prachtig . Het was een heerlijke dag. En wat is Groningen mooi.

5 Reacties Post a comment
 1. Kom je blog nu pas tegen, via Hendrika, maar ik vind het ook, Groning is zo mooi en het Zielhoes is onze favorite pleisterplaats.

  zondag, januari 29, 2012
 2. Mooie foto’s vooral de nummers 11 en 17. Voor jou en je lezers de beste wensen voor het nieuwe jaar

  zaterdag, december 31, 2011
 3. Prachtige foto’s van dat heerlijk lege landschap aan de rand van ’t Wad. Het is en blijft een erg mooi gebied.
  Goede jaarwisseling en de beste wensen voor 2012!

  zaterdag, december 31, 2011
 4. Ik wens jou ook een goed nieuw jaar toe met veel mooie wandelingen

  zaterdag, december 31, 2011
 5. Wat heb ik genoten van jullie wandeling.Mooie weidse landschappen.
  Ik wens u een fantastisch 2012!

  zaterdag, december 31, 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: