Skip to content

Vogels kijken: Vreugderijkerwaard en Vossenmeer

Vandaag met de vogelwerkgroep op stap. Om half 8 eerst langs de bakker in Epe, Marcel Commandeur is altijd vroeg open. Brood voor onderweg gekocht en voor morgen. Ze waren oliebollen aan het bakken buiten voor een goed doel. Maar een zak meegenomen voor bij de koffie, iets lekkers valt altijd wel in de smaak. Daarna naar Apeldoorn, verzamelen en vervolgens met een aantal auto’s op pad. Altijd wel raar om Epe dan weer voorbij te rijden, maar is gezelliger om samen in een auto te zitten, dan is er wat te kletsen en onderweg zie je samen ook nog eens wat. Vandaag ging het naar de Vreugderijkerwaard (noordelijk van Zwolle) en naar het Vossenmeer (nog wat verder richting noorden), een prachtig gebied. 

Ik maakte foto’s van het landschap. Om mooie foto’s van vogels te maken moet je goed licht en lens hebben,  moeten ze niet te ver af zitten en moet je veel geduld hebben. Met name dat laatste heb ik niet. Ik vind het dan veel gemakkelijker om landschapsfoto’s te maken, waarbij met name licht en compositie bepalend zijn. Vandaag was het mooi , warm licht. Onderweg regende het nog, maar toen we uitstapten was het net droog en kwam de zon boven de horizon . Wel koud door de wind, ik ben dan ook heel blij met mijn nieuwe winterjas.
Eerst naar de Vreugderijkerwaard, een klein stukje lopen naar een vogelhut. Daar diverse leuke waarnemingen gedaan, o.a. zag ik voor het eerst dit jaar weer een brilduiker. Ook veel smienten, die ik eerst wel hoorde (ze maken een fluitend geluid), maar niet kon onderscheiden door het tegenlicht. Toen we later op een andere plek stonden, zag je duidelijk de lichte streep over de zijkant en de gele streep op de kop.

Daarna terug gelopen naar de auto voor koffie met een oliebol. Onderweg zie je dat het na een paar dagen regen ineens weer nat geworden is op het land.

We reden vervolgens naar het Vossenmeer, waar we diverse stops maakten. Heel veel eendjes te zien:  tafeleenden, kuifeenden, brilduikers, grote zaagbekken, nonnetjes, krakeenden, wilde eenden, dodaarsjes en futen. Helaas geen visarend of zeearend. Wel kleine zwanen. Al met al een mooie dag. Hier is ons streeplijstje, totaal 57 soorten .  111210 Vreugderijkerwrd, Vossemeer 57 . Mooi op tijd thuis. Onderweg nog even boodschappen gedaan, oa wat wijn gekocht voor de kerstperiode, bij Kroese in Epe weer ouderwets wat flessen open in de winkel. Vanavond en morgen achter de computer, we worden op ons werk binnenkort gevisiteerd, dit vraagt veel voorbereiding. Dit weekend moet ik dat afmaken. Alle collega’s uit onze groepspraktijk zijn er druk mee dit weekend, op 1 na, die het al af heeft. Tja, voor dit soort dingen ben ik meer iemand van de laatste loodjes. Ach, met mooie muziek op is het ook helemaal niet erg om te doen, sommige dingen horen er gewoon bij.

3 Reacties Post a comment
 1. Dat was weer een mooie welbestede zaterdag. Prettig weekend verder.

  zondag, december 11, 2011
 2. Heel mooie serie landschapsfoto’s en je had mooi licht

  zondag, december 11, 2011
 3. Wat een prachtig licht had je Klaske en wat zijn je foto’s mooi geworden. Bij het Vreugederijkerwaard ben ik ook eens geweest toen ik de Boerenlandroute fietste, prachtig gebied.

  Werk ze Klaske, rustig aan hoor!

  groet Wil

  zaterdag, december 10, 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: