Skip to content

Laatste etappe van het Trekvogelpad, van den Braam naar Enschede

Het is december, maar voelt als een echte novemberdag: winderig en regenachtig. Voor het eerst sinds tijden de regenkleding weer aan met wandelen. Maar eerst reden we naar Enschede, waar we de regiotaxi namen naar de Alsteedse weg in den Braam om het Trekvogelpad weer op te pakken. Om te fotograferen was het niet zo’n goede dag, erg donker, en winderig, maar genieten deden we volop. Het was maar 10 km tot de grens van Enschede, maar wel heel erg mooi, door Witte Veen en Twist-veen en langs mooie boerderijtjes. En zo’n donkere herfstdag was wel passend, ook dat hoort er bij.

We kwamen tot Enschede weinig mensen tegen. Natuurlijk werden we wel weer gegroet door de postbode. En er waren Schotse Hooglanders, ons nieuwsgierig bekijkend.  Mooie boerderijtjes ook, en een landgoed, het Smalenbroek. Daar dronken we onze meegebrachte koffie, het was inmiddels droog geworden.

Onze route eindigde in Enschede Zuid. Vandaar liepen we richting Centrum. Eerst heerlijke warme chocolademelk met wat lekkers (voor mij een bosbessencakeje, heel erg lekker) bij DE café.  In de stad kwamen we oude bekenden tegen, het werd een vrolijk weerzien.

Daarna gingen we naar Roombeek, de wijk die door de vuurwerkramp in 2000 verwoest werd. We stonden stil bij het gebeuren bij het monument en genoten er van de architectuur. De oude volksbuurt is vervangen door een prachtige moderne wijk met veel groen en mooie zichtlijnen. Een groot deel van de oorspronkelijke bewoners is niet teruggekeerd, wat ik me om meerdere redenen wel kan voorstellen. Hiervoor in de plaats zo te zien ook veel welgestelden.

Het Museum Jan Cremer is nog niet klaar, wordt gevestigd in een oude fabriek. Het Twents Museum zijn we ook niet geweest. Wel bezochten wij de Twentse Welle, waarbij we niet de vaste collectie over de geschiedenis van Twente bezochten, maar de tijdelijke tentoonstelling `Ontrafeld` over tricot in de mode. Een erg leuke expositie over breiwerk in allerlei vormen, van ondergoed tot sculpturaal. En breien is weer helemaal in. In de lobby kon je deelnemen aan een workshop, nooit geweten dat je bijv van plastic tasjes, die je verknipt tot lintjes zulke leuke dingen kunt breiden. Het wilde breien, wat je tegenwoordig regelmatig tegen komt, zag je hier ook buiten met aangeklede bomen en regenpijpen. Erg leuk.

Daarna nog heerlijk gegeten bij een Griek in het centrum. En plannen gemaakt voor de volgende tocht. We willen het Grote Rivierenpad gaan lopen. De dagen zijn nu echter erg kort, en de route start in Hoek van Holland. Nera stelde voor om tussendoor, tot het langer licht is, met een andere route te starten. Dat wordt dus het Pionierspad, van Steenwijk tot Muiden. 14 januari gaan we daar mee beginnen. Maar eerst morgen een combinatie van 2 Klompenpaden bij Ermelo en Putten. Heerlijk dat er nog zoveel routes te ontdekken zijn.

8 Reacties Post a comment
 1. Jeannette #

  Je bent ook geen klap veranderd (in al die jaren)…. ;))))
  Blijf genieten!!

  maandag, december 12, 2011
 2. Genoten van je beschrijving en foto”s! Veel herkenning voor me…..in Enschede heb ik ook de Twentse Welle bezocht, het Roombeek is inderdaad heel mooi geworden.

  groet Wil

  woensdag, december 7, 2011
 3. Dan beginnen we gewoon weer opnieuw, andersom, een ander seizoen. Er is altijd iets te genieten en ontdekken

  maandag, december 5, 2011
 4. Er komt een dag, dan heb je alles gewandeld.

  maandag, december 5, 2011
 5. Coby Franken #

  Geweldig, ik ben helemaal jaloers, zowel op het halen van de eindstreep als op die schitterende foto’s. Ikzelf loop ook het Trekvogelpad, ben nu bij Ede en heb als doel in april 2012 Enschede te halen. Mijn blogje hierover http://www.cobyfranken.bloggertje.nl/ is veel te klein om zoveel en zulke scherpe foto’s op te plaatsen. Las dat jij ook hebt overgezet. Een uitdaging die ik ook nog krijg.
  Naast het Trekvogelpad, dat ik in mijn eentje loop, doe ik met twee vriendinnen ook het Pelgrimspad deel 12 – over 2 weken halen we Den Bosch!
  Veel succes op je volgende paden.

  maandag, december 5, 2011
 6. Dit is een voltreffen..heel mooie reportage

  maandag, december 5, 2011
 7. Ha Klaske, weer een wandelboekje als trofee in de kast. Gefeliciteerd!

  zondag, december 4, 2011
 8. Na ruim twee jaar kun je deze van je wandellijst strepen. Petje af!

  zondag, december 4, 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: