Skip to content

Wad- en Wierdenpad, van Lauwersoog naar Baflo

Met Tonny liep ik de afgelopen 4 dagen het Wad- en Wierdenpad door noord Groningen.
De route gaat van Lauwersoog via het Lauwersmeer naar Leens. Tussen Leens en Uithuizen zijn er twee varianten:

  • de Wadroute die loopt via Pieterburen, bedijkingen en de kust van de Waddenzee (o.a. het Uithuizerwad en Noordpolderzijl)
  • de Wierdenroute door het binnenland, via wierdedorpen als Baflo en Warffum.

Bij Uithuizen komen beide routes weer bij elkaar. De route gaat dan door het binnenland naar Appingedam en bereikt bij Delfzijl de kust van de Eems. Langs de Eems en natuurgebied de Dollard wordt via de akkerlanden van het Oldambt Nieuweschans bereikt. 

Tonny en ik  kozen deze keer voor de wierdenroute. Later komen we nog eens een dag terug om de wadvariant te lopen. Dat is dan een dagwandeling van 33.5 km.
De route is beschreven in een wandelboekje van het wandelplatform LAW. Het boekje is van 2003, we hoorden van een coördinator, die we tegen kwamen, dat er binnenkort een nieuwe uitgave verschijnt.
We vonden het een prachtige route door het Groninger land. Het weer zat mee, de eerste 2 dagen wel buien, maar die waaiden snel over, de regenbroek hoefde nooit aan. De laatste twee dagen bleef het droog, en vooral gisteren heel veel zon. Het werd toen wel kouder, bij ons thuis heeft het gevroren, in Groningen echter nog niet. Het landschap was prachtig, wij houden er van om ver te kunnen kijken en dat kan hier. Het lopen van dit pad doet mij het boek “de graanrepubliek”herlezen, wat zich in dit gebied afspeelt.

Woensdag zijn we met openbaar vervoer naar Lauwersoog gereisd. We vertrokken vroeg (mijn bus ging 6.20 uit Epe), hadden een goede verbinding (bus naar Zwolle,trein naar Groningen, bus naar Lauwersoog), zodat we nog mooi op tijd konden starten met lopen, het was tenslotte wel 35 km naar Baflo.  Helaas was er geen koffie te verkrijgen bij Zeezicht, er werd druk stof gezogen. Er stond wel een bord welkom buiten, maar de zaak was nog gesloten. Gelukkig hadden we zelf koffie meegenomen voor onderweg.
Het eerste stuk liepen we langs het Lauwersmeer en langs een oefengebied van defensie.  We kwamen ook nog militairen tegen, maar hoefden gelukkig niet om te lopen. Daarna door de West polder, o.a. langs de boerderij Torum, waar Sicco Mansholt geboren is.

Via een gat in de dijk kwamen we in het wierdendorpje Vierhuizen met korenmolen en kerk. Het is er rustig, zoals in vele dorpjes, waar we langs lopen. De route gaat veelal langs rustige weggetjes, waar kinderen nog op straat kunnen spelen, mits de automobilisten op letten.


Daarna liepen we tussen de weilanden en geploegde akkers met vette zeeklei over Zuidema’s klap in de miezerregen naar Niekerk.


Vervolgens liepen we naar Leens. Hier splitst de route zich, wij namen na de Borg Verhildersum, de Wierdenroute. We hebben geen bezoek aan de borg gebracht, Tonny is er al meermalen geweest, ik niet, maar we wilden doorlopen naar Baflo. Voor de volgende dag staat wel een bezoek aan de Menkemaborg op het programma.

We komen dezer dagen diverse malen op plaatsen, waar we al eerder gewandeld hebben. We zijn bezig met een rondje Nederland, het Wad- en Wierdenpad is een schakel tussen het door ons al gelopen Friese Kustpad en Noaberpad. Maar ook het Pieterpad loopt door Groningen, en verder liepen we het Jacobspad en vorig jaar de Tocht om de Noord. Via Warfhuizen kwamen we dan ook bij de ons al bekende Aberstokstertil (wat een prachtige namen) en Mensingeweer.

Daarna de laatste loodjes via de Wierde van Maarhuizen en de Maarhuizerweg naar Baflo. Onderweg  weilanden, akkers (de suikerbieten staan nog op het land) en mooie boerderijen.

We waren wel blij, dat we er waren. 35 km over grotendeels verharde wegen (ergens maar gelukkig met die vette klei) voel je wel in je botjes. We logeerden bij familie de Graaf van Vrienden op de Fiets en ontvingen een warm welkom. Een aanrader dit adres. Helaas was de enige eetgelegenheid van het dorp op dinsdag en woensdag gesloten, maar de supermarkt (open tot 20 uur) verkocht lekkere stamppot, die we in de magnetron op mochten warmen. Wijntje erbij , yoghurtje toe en kopje thee, daarna de voetjes omhoog. Tonny viel snel in slaap, maar ik heb op bed naar Lewis gekeken op tv, waarna bij mij ook een uitstekende nachtrust begon.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: