Skip to content

Wad- en Wierdenpad, van Zeerijp naar Termunterzijl

Vrijdag de hele dag droog. Wel fris door de wind, en minder zon dan we verwacht hadden. Een heel gevarieerde etappe, eerst door boerenland, daarna door Appingedam naar het er bijna tegen aan gelegen Delfzijl, vervolgens langs de Eem over de grasdijk naar Termunterzijl. 

We liepen eerst naar ’t Zand, waar we even om de prachtige kerk heenliepen. We hebben deze wandeling geen kerken van binnen bekeken. Ze waren steeds gesloten, wel bijna overal een adres vermeld, waar je de sleutel kunt halen. De etappes, welke we liepen waren te groot om dit te doen. Ik wil echter nog eens terug, bijv op de fiets, en dan ook de tijd nemen om een aantal  kerkjes van binnen te bekijken. Ook verder is er nog veel te ontdekken in de provincie Groningen. Dus wie weet een ander jaar.


Na ’t Zand over rustige weggetjes richting Appingedam

Appingedam bleek een aantrekkelijk centrum te hebben. Wij liepen hier langs het Damsterdiep, zagen o.a. pakhuizen, die later tot woonhuizen verbouwd zijn, en waar boven het water hangende keukens aan gebouwd zijn. Koffie met appeltaart gebruikten we bij het verbouwde Nicolaaskerkje, hier werken ook mensen met een verstandelijke beperking en wordt kunst geëxposeerd en is een kunstuitleen. Een prachtige plek om even te zitten met wat lekkers.

Delfzijl ligt bijna tegen Appingedam aan. Bij het Eemhotel bereikten wij de waterkant. Wij maakten hier aanvankelijk de fout om langs het water te blijven lopen. Er toeterde wel een auto, maar waarom was ons duister. Tot we even later op de kaart keken, we liepen op een pier, die verderop dood liep, moesten terug, over een loopbrug, langs het Zeehavenkanaal en met een brug over de Eem. Gelukkig was het maar een klein stukje, wat we verkeerd gelopen waren.

We liepen verder een heel stuk over de grasdijk, tussen de schapen door. Links voeren schepen, rechts zicht op de industrie van Delfzijl. Raar om daar zo langs te lopen. Het dorp Oterdum heeft er ook voor moeten wijken, alleen het kerkhof is over. Het monument wat er stond (een uit de dijk oprijzende hand) is door koperdieven gestolen. Je kunt er niet bij, dat mensen zoiets doen.

Bij Termunterzijl van de dijk af. Een mooi klein haventje, een oude sluis. En het prachtige Viskershoes (http://www.viskerhoes.nl/ ) om te overnachten, een heerlijke plek. En lekker eten voor een redelijke prijs kun je bij visrestaurant Landman , een klein stukje verderop naar Termunten (http://www.vishandellandman.com/). Een tip: neem het maandmenu.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: