Skip to content

Drenthepad : van Westerbork naar Beilen.

Op 3 en 4 september liep ik met Dini de laatste etappes van het Drenthepad, van Westerbork naar Beilen. Het waren dagen die ons nog lang zouden heugen: wat was het warm, maar vooral: wat waren er veel muggen. Vooral op de eerst dag: we zaten er onder. Hoe hard we ook liepen en zwaaiden, we werden honderden keren geprikt, zaten de volgende dag onder de jeukbulten. Een ware muggenplaag als gevolg van het natte weer de afgelopen zomer. 

Vanuit Westerbork, waar we met OV naar toe reisden, liepen we naar het museum dorp Orvelte. Daar had ik me toch wel wat van voorgesteld, maar het viel erg tegen. Ik ben vorig jaar voor het eerst naar het Openluchtmuseum in Arnhem geweest, wat erg leuk was. Had gedacht dat dit net zoiets was, maar kleiner. Was echter weinig te bezichtigen.  Maar wel lekker koffie met krentenwegge in de schaduw.

Daarna ging het via het Orvelter zand naar de boswachterij Schoonlo. Veel vennetjes en dus ook veel muggen. Normaalgesproken lopen Dini en ik naast elkaar, nu heb ik de hele tijd voorop gelopen, dan loopt Dini wat sneller, want we werden gek van de muggen, liepen de hele tijd met onze armen te slaan. En het was ook nog eens bloedheet. We misten ook even de markering, maar geen tijd om in het boekje te kijken, we zagen een paddestoel richting Elp, daar moesten we heen, dus doorlopen. Daarna weer door de bossen naar pension de Hofstede net buiten Schoonlo. Bijgekomen enfris gedoucht liepen we vervolgens naar Schoonlo, waar we bij eetcafé Hageman buiten prima gegeten hebben.

Slecht geslapen, erg warm op de kamer, en veel jeuk. Na een lekker ontbijt weer op weg.  Het was iets koeler, en alleen het eerste stuk last van de muggen, daarna viel het wel mee.  We liepen vandaag over het terrein van kamp Westerbork, wat eigenlijk dichter bij Hooghalen ligt. Ik was er 2 maal eerder, maar het blijft indrukwekkend . Zoveel mensen hiervandaan gedeporteerd zijn om nooit meer terug te keren.

We liepen langs Hooghalen. Hier heb je bakkerij Fledderus, beroemd om zijn ijs. Alleen: op zondag natuurlijk gesloten. We zijn het dorp dan ook maar niet ingegaan. Daarna langs aantal heidevelden met verschillende soorten schapen en ook schotse hooglanders naar Beilen. Nog net tijd voor koffie met gebak voor de trein kwam. Ondanks de muggenbulten een mooi wandelweekend. En Drenthe is een prachtige provincie.

One Comment Post a comment
 1. Wat een super leuk verslag en promotie voor Drenthe. Een kleine toevoeging namelijk bakker Fleddérus is in de zomer iedere zondag geopend! Van 11.00 tot 18.00, in de winter enkel iedere tweede zondag van de maand en dan met live muziek.
  Leuk ook dat we genoemd werden, bedankt.
  Met vriendelijke groet,
  Harm Fleddérus
  [de bakker]

  dinsdag, oktober 16, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: