Skip to content

Elburg

IMG_2075-1

Vandaag naar Elburg geweest, een prachtig stadje

IMG_2078-2

IMG_2083-5

IMG_2085-6

Ooit was Elburg een vissers- en handelsplaatsje dat rechtstreeks op de Zuiderzee uitkeek. Na eeuwenlang te kampen hebben gehad met overstromingen werd het besluit genomen dat Elburg moest worden verplaatst. Willem van Gulick, de toenmalige hertog van Gelre gaf zijn rentmeester Arent Thoe Boecop de volgende opdracht: “Wij willen dat sy onze stat versetten sullen op een andere stede.” Dit plan kon worden uitgevoerd dankzij de welvaart die Elburg als Hanzestad in die tijd kende.

IMG_2086-7

IMG_2089-8

IMG_2092-9

IMG_2094-10

IMG_2099-13

Arend Thoe Boecop bouwde in vier jaar tijd (1392-1396) een vesting, omgeven met grachten en muren met een rechthoekige plattegrond. Na de bouw van de nieuwe stad stond de Sint Nicolaaskerk nog altijd op de oude plaats buiten de nieuwe stadsmuren. Pas in 1397 gaf de bisschop zijn goedkeuring om de kerk binnen het nieuwe stadje te herbouwen. Op dat moment was er nog een plaats in de hoek vrij en dus is Elburg een van de weinige oude steden waar de kerk niet centraal maar aan de rand staat. Het is een stadje, wat de moeite van een bezoek zeer waard is. Je kunt er prachtig omheen en doorheen wandelen (o.a. bij de musea zijn stadswandelingen beschikbaar), er zijn leuke winkels, veel terrassen en je kunt er lekker vis eten.

IMG_2111-15

IMG_2082-4

Ik bezocht in Elburg ook 2 musea. Het museum van de stad Elburg in het oude Agnietenklooster vond ik erg tegenvallen. Het museum in de Sjoel van Elburg (oude synagoge) is echter een aanrader. Prachtig klein museum wat het verhaal vertelt van de joden buiten Amsterdam, de Mediene, en in Elburg in het bijzonder . Aan de hand van verhalen gaan mensen voor je leven, en kom je meer te weten over het joodse leven. Mooi gebruik van de nieuwe media, prachtig vormgegeven. Voor je het weet ben je er een paar uur. Het museum is gesloten op zondag en maandag. Kijk hier om naar de site van het museum te gaan.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: