Skip to content

Naoberpad: van en naar Winterswijk

Als je wandelt, moet je de dingen gewoon nemen zoals het komt, want soms loopt het heel anders, dan je verwacht had, en dan bedoel ik niet alleen het weer. Maar zo anders als dit weekend, dat hebben we in Nederland nog niet vaak beleefd.

naamloos-1050882
Dit weekend gingen Tonny en ik weer eens een weekend wandelen. Naoberpad, van Winterswijk naar Isselburg in 2 dagen met een overnachting in het Rookshuus in Woold, een stukje van de route af. De eerste dag zou een makkie zijn, ca 24 km, de 2e dag ca 30 km. We liepen echter de eerste dag ca 42 km en eindigden de 2e dag na ca 20 km. weer in Winterswijk. Hoe kon dit zo gebeuren?
We begonnen gisteren in Winterswijk op de markt, linksaf voor de Jacobskerk. We pikten de roodwitte markering op, liepen de plaats uit, verrekijkers om. Veel vogels te zien, duidelijke markering, en we hadden de tijd, liepen op de markering, er beide van overtuigd, dat we goed liepen. Het was een prachtige zonnige dag. Hadden we toch maar af en toe op de kaart gekeken, dan hadden we eerder gemerkt, dat we fout liepen. Nu hadden we op een gegeven moment wel in de gaten, dat we fout zaten, maar snapten we eerst nog niet hoe fout. We vroegen ons af, welke andere LAW hier in vredesnaam in de buurt liep en konden er geen bedenken. Toen kwamen we er achter, dat we bijna bij Zwolle waren, 9 km terug op het Naoberpad. Dat we het eerste stuk niet als Naoberpad herkend hadden, kwam doordat we de vorige keer het laatste stukje niet vlgs de route hadden gelopen. Het  lange stuk langs een kanaal hadden we echter ook niet herkend. Nou ja, snel terug maar, marstempo. Het werd een lange wandeling. Onderweg was de route ook nog een stukje verlegd bij Oeding, en de Italiaanse meertjes hebben we helemaal niet gezien.
Om kwart voor 7 waren we bij het Rookshuus, een boerderij, waar het achtereind verbouwd is tot gastenverblijf. Een prima plek om te verblijven, heerlijk rustig. (voor informatie klik hier ) We boften, hadden de luxe kamer gekregen, in feite een appartement. Lekker douchen, benen omhoog, een wijntje erbij en pizza laten bezorgen. Heel comfortabel en daarna vroeg naar bed.

naamloos-1050885naamloos-1050908

De wandeling gisteren was heel afwisselend, langs watertjes, door coulissenlandschap met prachtige boerderijen, en door bos,  regelmatig de grens passerend. We kruisten ook de Borkentse baan, een niet meer in gebruik zijnde spoorlijn. Heel bijzonder was het om gagel te zien bloeien. Ook verder veel bloemen, oa groot hoefblad. Ook veel vogels, we hadden er op gehoopt dat de fitis er al was, maar niet dus. Wel de zwartkop heel mooi gezien.

naamloos-1050890 naamloos-1050891 naamloos-1050892 naamloos-1050893naamloos-1050896Vannacht had het geregend. Er was voorspeld, dat we vandaag in het oosten veel buien zouden krijgen. Wij hebben het echter droog gehouden, en zelfs in de zon op het terras gezeten bij Berenschots watermolen. Nooit gedacht, dat we daar langs zouden komen, want vlgs ons boekje (de uitgave van 2008) liep de route daar niet langs. We wisten dat er dit jaar een nieuwe uitgave was verschenen, maar hadden niet naar routewijzigingen gekeken. Meestal verandert de route niet zo veel en komt het wel goed, als je de markering volgt. Vandaag liepen we eerst weer naar de route toe. Het eerste deel klopte het met ons boekje, maar op een gegeven moment, wijzigde de route. We bleven de nieuwe sticker met roodwitte markering volgen, er stond regelmatig “Naoberpad” op. We vonden het wel heel vreemd, dat we totaal de andere kant op gingen,  niet naar Barlo, en Bocholt, maar terug naar Woold. Prachtige paden, daar niet van, maar de route liep dus terug naar Winterswijk. We zouden in Isselburg worden opgehaald, omdat daar geen OV kwam, maar dat hoefde dus niet, we pakten gewoon weer de trein in Winterswijk. Ca 20 km gelopen ipv 30. En nieuwe boekje heb ik inmiddels besteld, want ik wil een volgende etappe toch wel weten, hoe de route loopt

naamloos-1050909 naamloos-1050911 naamloos-1050913 naamloos-1050914naamloos-1050917

Het was ook vandaag een prachtige voorjaarswandeling. Veel bloemen, oa de eerste dotterbloemen heel veel bosanemonen en natuurlijk speenkruid. Veel bloeiende bomen. Al met al een prachtige wandeling. Om kwart voor 3 al thuis, heb voor ik naar binnen ging eerst nog een uur in de tuin gewerkt, had viooltjes en vergeet me nietjes gekocht op de markt woensdag en nog geen tijd gehad om ze te planten. Toen op het terras aan de koffie met een voldaan gevoel.

naamloos-1050884naamloos-1050888naamloos-1050897naamloos-1050916naamloos-1050922 naamloos-1050923naamloos-1050921

One Comment Post a comment
  1. Het was een heerlijke dag om te wandelen en in de natuur verschijnt ook steeds meer kleur. Ik heb nog even aan je gedacht: http://www.depers.nl/opmerkelijk/558418/Drie-vrouwen-vast-in-de-modder.html, ik wist niet dat je daar op pad was ;~).

    zondag, april 3, 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: