Skip to content

Nieuwjaarswandeling: struinen over de Noorderheide langs de waterwerken van van Beuningen.

P1050495Vandaag wandelden we in de buurt van Vierhouten. Klaas had voorgesteld over de Noorderheide langs de waterwerken van van Beuningen te wandelen. Klaas en zijn broer Herman kennen vele paadjes op de Veluwe, maar dit gebied was vroeger niet publiek toegankelijk. Vaak fietsten ze langs het hek, maar wisten niet wat er achter was te zien. Nu is het gebied aangekocht door Staatsbosbeheer, en is er een blauwe paaltjesroute uitgezet van 9 kilometer (startpunt: aan de weg tussen Gortel en Vierhouten is bij het wildrooster net voor Vierhouten een parkeerplaats, hier ga je door het klaphek, en start de route).Wij deden er nog een lusje bij langs de waterwerken. Een mooie route door een gevarieerd bos en over de heide langs de curieuze waterwerken van van Beuningen. Het was heerlijk zonnig winterweer. We moesten wel oppassen voor de gladheid, het had gedooid en weer gevroren. Aan het eind nog even naar Vierhouten voor chocolademelk met apfelstrudel en vanillesaus bij de Foreesten, heerlijk. Leuk om weer een stukje onbekende Veluwe te ontdekken.

P1050500Daniël George van Beuningen (1877-1955) was in zijn tijd de grootste werkgever van de Rotterdamse haven (SHV Rotterdam, de Nederlandse Rijnvaart Vereeniging, de Maatschappij Vrachtvaart, de NV Machinefabriek en Scheepswerf en havensleepdienst van P. Smit jr. en watertaxibedrijf Spido). Hij was ook actief in het maatschappelijk leven, o.a. medefinancier van het Stadion Feijenoord , een van de stichters van het Havenziekenhuis en groot kunstverzamelaar, waarbij hij regelmatig schenkingen deed aan het mede naar hem genoemde museum Boijmans van Beuningen. In 1941 trad Van Beuningen af als directeur van zijn concern. In 1954, vlak voor zijn dood, was de familie van Beuningen gedwongen zich uit de SHV terug te trekken aangezien er geen opvolger meer was voor een directiefunctie. Vanaf dat moment stond de aangetrouwde familie Fentener van Vlissingen aan het roer.

Van Beuningen trouwde driemaal: het eerste huwelijk was kinderrijk (10 kinderen) ,uit zijn tweede en derde huwelijk werden geen kinderen geboren.
Tot aan de Tweede Wereldoorlog woonde Van Beuningen in Rotterdam. In 1939 liet Van Beuningen de villa “Noorderheide” bij Vierhouten bouwen. Hier woonde hij tot vlak voor zijn overlijden.  Het landgoed is nu eigendom van Staatsbosbeheer. Tot 2008 was het landhuis bewoond door nazaten van de familie, nu is het eigendom van een ideële stichting, die door het jongste kind van van Beuningen in 1935 werd opgericht.( Het huis is nu te huur, klik hier voor meer informatie en foto’s van het huis.).

P1050501Op het landgoed liet van Beuningen beken en vijvers aanleggen. De beken zijn betonnen goten, aangekleed met zwerfkeien, die onderweg vijvers met betonnen bodem passeren. Er zijn ook bruggetjes, en hoogteverschillen. Water werd van 30 m diepte opgepompt met een dieselagregaat, liep via de beken en vijvers over het terrein, en verdween verderop weer in de bodem. Er zijn ook 3 piramides aangelegd met zwerfkeien, genoemd naar kleinkinderen van van Beuningen.
Staatsbosbeheer herstelt met een groep vrijwilligers het bekenstelsel. Het is de bedoeling, dat er ook weer water in gaat stromen. Hiertoe heeft men de hulp van defensie ingeschakeld, er zal een nieuwe pomp geplaatst worden. Wat zal het leuk zijn om dan papieren bootjes, of een klomp met een zeiltje door de beken te laten varen. Wij kregen onderweg echt zo’n gevoel van een uit de hand gelopen jongens droom. Zoals jongetjes dammen bouwen in een riviertje, heeft de baron zich hier ook kunnen uitleven.

P1050474We liepen door het bos naar de Noorderheide via de blauwe paaltjesroute. Vanaf de eerste piramide liepen we langs de waterwerken. Aan het eind kwamen we weer bij deze piramide uit, en liepen via het andere deel van de paaltjesroute terug naar de parkeerplaats. Onderweg moeflons gezien. Een mooie en verrassende wandeling. Hier wat beelden.

P1050479

P1050477 P1050485 P1050487 P1050490 P1050498

moeflons

moeflons

P1050510P1050518

2 Reacties Post a comment
 1. J.H.Helmink, Dinxperlo. #

  Mevrouw de Jong,
  Meesterlijke fotografie. Kan hier bijzonder van genieten. Fotografeer zelf ook veel. Natuuropnamen en bloemen in mijn tuin.(zie mijn weblog).
  Kan helaas wegens mijn gevorderde leeftijd niet meer zulke wandelingen en ook geen reizen meer maken.
  Hartelijk dank voor al dit moois !
  J.H.Helmink Dinxperlo.

  dinsdag, januari 4, 2011
 2. Interessant verhaal over het landgoed van Beuningen Klaske. Nodigt uit om ook eens heen te gaan!

  groet Wil

  maandag, januari 3, 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: