Skip to content

Utrechtpad: van Hardenbroek naar Wijk bij Duurstede

Vandaag een prachtige wandeling gemaakt, een stukje Utrechtpad, samen met Tonny en Marion. Het was voor ons doen maar een korte wandeling, 15 km, maar anders zouden we erg veel tijd kwijt geweest zijn om met OV van eindpunt naar beginpunt te komen. Hierdoor hadden we nu ook tijd om uitgebreid in Wijk bij Duurstede rond te kijken, een prachtig stadje aan de Lek en Rijn, waar ik nog nooit geweest was.

P1040842_bewerkt-1

P1040844

We liepen eerst een stuk langs de Kromme Rijn over een mooi onverhard pad. Veel appel- en perenboomgaarden, de bomen hingen vol fruit. In de boomgaarden zie je op veel plaatsen een nestkast voor torenvalken. Deze valken jagen de andere vogels weg, beschermen zo de oogst.

P1040848_bewerkt-1

P1040850

Daarna langs het AmsterdamRijn kanaal. Wel iets van 7 km rechtuit, maar niet saai, de zon scheen, mooie wolkenluchten, het geluid van ruisende bomen en kabbelend water, en grote binnenvaartschepen, die ons passeerden. Het routeboekje leerde ons, dat Mussert het tracé voor dit kanaal ontworpen heeft. De vaart op Keulen ging aanvankelijk via de Vecht, later via Merwedekanaal, en toen dit ook niet meer voldeed, werd het AmsterdamRijnkanaal gegraven. Aanvankelijk was het plan van het Rijk om het door de Gelderse Vallei te laten lopen, zeer tegen de zin van Utrecht. Dankzij het tracéontwerp van Anton Mussert, waterstaatingenieur bij de provincie Utrecht, kwam het toch in Utrecht te liggen. Het kanaal werd in 1952 geopend. Mussert kreeg in 1934 ontslag ivm zijn activiteiten voor de NSB en is na de oorlog ter dood veroordeeld.

P1040851

P1040852_bewerkt-1

P1040858_bewerkt-1

P1040856_bewerkt-1

Na het passeren van een indrukwekkend sluizencomplex ging het verder naar Wijk bij Duurstede. Hier aan de oever heel veel nijlganzen en kieviten te zien. De verrekijkers, die we mee genomen hadden, kwamen even te voorschijn.

P1040861_bewerkt-1

P1040862

P1040863_bewerkt-1

P1040865_bewerkt-1

P1040866_bewerkt-1

Wijk bij Duurstede is een oude handelsnederzetting op de splitsing van Lek en Rijn. De Romeinen hadden in Rijswijk aan de andere kant van de rivier al een castellum. In de 9e eeuw werd de handelsnederzetting Dorestad door de Noormannen verwoest. In de Middeleeuwen ontwikkelde Wijk bij Duurstede zich tot 3e stad van het Sticht, het was ook nog een tijd bisschopsstad, toen de bisschop in de 15e eeuw genoodzaakt was Utrecht te ontvluchten. Toen begon ook de bouw van de kerktoren, die een copie moest worden van de Domtoren, maar nooit is afgebouwd. Nu is het oude centrum mooi bewaard gebleven, met kasteel, stadswallen en stadsmuur, molen, kerk en oude straatjes. Er was een markt, het was een levendig geheel, en heerlijk terrassenweer. Een goede afsluiting van een heerlijke wandeling.

P1040871_bewerkt-1

P1040867_bewerkt-1

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: