Spring naar inhoud

Lopen over de dijk van Medemblik naar Hoorn

naamloos-1040654

Dit weekend liep ik van Medemblik naar Hoorn over of langs de Westfriese Omringdijk. Ik heb weer genoten, ook al regende het af en toe (maar daardoor zondag prachtige wolkenluchten) en ook al zijn ze tussen Enkhuizen en Hoorn op meerdere plaatsen bezig met dijkversterking. Het hinderde allemaal niet, de uitzichten waren prachtig, met links het IJsselmeer en rechts de weilanden. Ik heb nu de hele ronde belopen. Ik vind de Omringdijkroute eigenlijk meer een fietsroute, dit vanwege de vele verharde trajecten (in het verleden dit rondje ook wel gefietst), maar toch is het ook heel mooi lopen, het is nooit saai door de wisselende uitzichten, en je staat veel eerder even bij iets stil, ziet dus meer. En als je loopt, neem je ook eerder de tijd om de dorpen en stadjes, waar je doorkomt, te verkennen, op de fiets deed ik het rondje in 1 dag, nu heb ik er 6 dagen over gedaan.
naamloos--2naamloos-

Ik begon de route bij Medemblik, waar je het gemaal Lely (1 van de gemalen, die de Wieringermeer, waar mijn wortels liggen, droog gemalen heeft) ziet staan. De stoomtrein eindigt hier ook. Het is een prachtig stadje, met een grote jachthaven. Altijd levendig op zo’n zomerdag.

naamloos--3 naamloos--4

Kasteel Radboud, een voormalige dwangburcht van Floris V, bezochten wij vroeger met het gezin, een echt kasteel, wat was dat spannend. Vlak bij ook het park, waar we wel heen gingen.

naamloos--5

Onderweg diverse gemalen, sommige niet meer in gebruik na de komst van electrische gemalen. De Vier Koggen is nu een stoommuseum.

naamloos--6 naamloos-1040585

In het gehucht Kerkbuurt bij Andijk staat een prachtig kerkje, de Buurtkerk, die gelukkig behouden is gebleven. Er zit nu een restaurant in met prachtig terras, de kaart zag er aantrekkelijk uit. Maar hiervoor was het veel te vroeg.

naamloos--7naamloos-1040595naamloos-1040593naamloos-1040596naamloos-1040601

Op een gegeven moment kreeg ik zin in koffie, ik dacht: Andijk, daar moet wel wat te vinden zijn op horecagebied. En ja hoor, zag een bordje, theetuin, het was net 11 uur, de vlag werd gehesen, en toen ik ging zitten, begon het te regenen. Maar je kon heel leuk overdekt zitten met uitzicht op de tuin, en de appeltaart was heerlijk. Er stopten ook diverse natte fietsers. Met mooi weer diverse zitjes in de tuin, je kunt er ook broodjes krijgen, of een hightea. Een aanrader.

naamloos-1040614naamloos--10naamloos-1040615naamloos--20

Ik stopte zaterdag in Enkhuizen, waar ik nog even wat rond struinde. Wat is het een prachtig stadje. Ik zag dat er middels straattegels ook door de ANWB een stadswandeling is uitgezet, ook zondags kwam ik deze tegen, je komt op erg mooie plekjes, ik ga hem nog eens in zijn geheel lopen (start bij VVV bij station, bij station kun je gratis parkeren) . Ook wil ik nog weer eens naar het Openluchtmuseum (Zuiderzeemuseum), het is lang geleden, dat ik dat bezocht.

naamloos--12naamloos-naamloos-naamloos--21naamloos--22

Zaterdagavond bij mijn broer en zijn gezin gegeten met mijn moeder, en bij mijn moeder geslapen. Vandaag na het ontbijt weer op stap naar Enkhuizen, waar ik de route op pakte. Eerst door Bovenkarspel, waar we vroeger altijd naar de Flora gingen. Na het legionelladrama heet dit anders. Onderweg velden met bloemen, welke in deze streek gekweekt worden voor het bloemzaad (vroeger hadden wij altijd de catalogus van Jeltes Zaden, zaten verlekkerd dingen uit te zoeken, genietend van de mooie foto’s)

naamloos--23naamloos-1040645naamloos-1040647naamloos-1040658

Veel bootjes onderweg, en natuurlijk ook mooie boerderijen en vee.

naamloos-1040648 naamloos-1040650 naamloos-1040653

Niet zo veel wandelaars, wel enorm veel fietsers. Werd zelfs met GrüB Gott begroet, groepen Duitsers op de fiets. Wel veel makkelijker over de dijk fietsen dan in de bergen.

naamloos-1040655

Je kwam ook langs kleiput de Nek, bekend om zijn meeuwenkolonie.

naamloos- naamloos--2

Bij Schellinkhout even van de dijk af, door het dorp. Mooi wonen daar.

naamloos--3 naamloos--4

Het laatste stuk langs de Hoornse Hop naar Hoorn. Inmiddels prachtig weer geworden, dus nog lekker op een terras aan het water gezeten. Natuurlijk nadat ik bij de Hoofd Toren met de Scheepsjongens van Bontekoe nog even een blik over het water had geworpen.

naamloos--5 naamloos--6naamloos--7

Ik heb genoten van deze wandeltocht, het mooie West Friesland, daar heb ik toch wat mee, net als met Friesland en nu ook de Veluwe en de IJsselvallei. En voor fotografen is het een prachtig gebied, ook cultureel is er veel te beleven. Een aanrader dus om dit gebied te bezoeken. Kijk voor meer informatie op deze site

3 Reacties Post a comment
 1. Jeannette #

  Wat een schitterende (!!) foto’s weer Klaske…, en een mooi verslag..!
  Ook mijn hart gaat altijd weer open wanneer ik West-Friese beelden zie…, en dat voor een in Haarlem geborene…
  (Overigens ben ik intussen ook erg van het rivierenlandschap gaan houden…)

  vrijdag, september 10, 2010
 2. Hallo Klaske,
  leuk dat je ook mijn weblog hebt bezocht! Ik heb je verslag van dit afgelopen weekend gelezen en je prachtige foto’s bekeken. Met mijn vriendin wandelde ik dit weekend het laatste stuk van het Floris V pad. Ik ga nu beginnen het op de site te zetten. Moet nog wat wennen aan de nieuwe opzet ervan. Wat ik vooral jammer vind is dat je de datum van het plaatsen niet meer kunt veranderen. Daar maakte ik vaak gebruik van om al lang geleden wandelingen op de goede plaats in het archief te zetten. Nu kan dat niet meer en moet ik iets anders bedenken. Heb al een idee, maar dan moet ik eigenlijk alle berichten langs om het goed te doen… Maar goed, wandelen blijft leuk en ik hoop het, net als jij, nog lang te mogen doen!
  Hartelijke groeten van Afke de Jong

  dinsdag, augustus 10, 2010
 3. Het ziet eruit als een heerlijk weekend. Sinds mijn zwager en schoonzus in Schagen wonen kom ik ook nog wel eens in West-Friesland. Voor mij was het een ontdekking.

  maandag, augustus 9, 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: