Skip to content

Kloosterpad Zenderen

006

Vandaag voerde de reis naar Zenderen. Daar was ik al eens eerder, toen we het Marskramerpad liepen. Vandaag had ik afgesproken met Truus van Wijnen en Wandelen. Ik ken haar van haar weblog, ze was een keer Weblog van de Maand bij het blad Grasduinen en houdt ook van fotograferen en wandelen.  Klik hier om naar haar weblog te gaan. Als je doorklikt naar haar wandelsite kun je een routekaartje en beschrijving van de wandeling van vandaag downloaden.

015

Het Kloosterpad is een route van 5, 8 of 13 km, die een aantal kloosters, kerken, en een retraitehuis met elkaar verbindt. Je komt door de dorpen Zenderen en Hertme, door mooie twentse natuur, en er zijn onderweg genoeg mogelijkheden iets te gebruiken. Kijk hier eens op de site van het Kloosterpad voor meer informatie, o.a. over de themawandelingen, die 3 keer per jaar georganiseerd worden, en het meerdaagse kloosterpad arrangement met verblijf in de Zwanenhof.
Wij liepen vandaag de hele route, waarbij we een aantal drijvende krachten achter de route ontmoetten. En er was vandaag volop zon, wij hebben daar erg van genoten. Kijk Truus eens zitten aan een kopje thee in de zon. En dat terwijl ik vanochtend toch weer moest ruiten krabben.

068_genieten_van_de_zon

Onze route begon bij de Zwanenhof, een retraitehuis. We zijn hier even naar binnen gegaan, en werden er zeer gastvrij ontvangen, kregen een rondleiding en koffie. Er is ook een winkeltje met oa boeken en andere zaken. Voor het programma van het retraitehuis kijk hier . Als je er gaat logeren: we vonden de kamers aan de voorkant het mooiste uitzicht hebben, maar die aan de achterkant zijn ook prachtig. En de omstandigheden zijn er niet spartaans: de kamers zagen er prima uit, en elke kamer heeft eigen badkamer. Het eten schijnt er ook goed te zijn.

106

007

025

010

Vanuit de Zwanenhof liepen we naar het Carmelitssenklooster. De kapel is altijd open.  De zusters leiden een teruggetrokken leven. Vandaag gingen ze echter stemmen, een deel met volmacht, maar sommigen gingen zelf naar het stemburo, we zagen een zuster op de fiets terug komen. In de hal van het klooster hing de vorige keer een mooie tekst. Ook nu was er weer stof tot overdenking.

030

031

035

Daarna keken we even in de parochiekerk bij het Karmelietenklooster. Ze zijn er aan het schilderen, dus de deur zat dicht, maar via het klooster kwamen we er toch even binnen. En via de tuin van Lies Maathuis, een van de drijvende krachten achter het Kloosterpad konden we een kijkje nemen op de begraafpklaats.

037

041

In de tuin bij het klooster genieten van de eerste voorjaarsbloeiers. Dood en leven liggen ook hier dicht bij elkaar.

047

051_akoniet

Daarna over mooie paadjes met schitterende eikebomen en over het landgoed Weleveld naar Hertme, waar we theedronken en soep aten. Er is ook een openlucht theater, daar waren ze druk aan het werk.

056_truus_op_kloosterpad

057

059

062

Vanuit Hertme liepen we een stuk langs de Deurningerbeek. We kwamen er andere wandelaars tegen, waar we een poosje mee stonden te praten. Later op een andere plek ook nog nordic walkers, een stel vrolijke dames in het rood. Eén van de dames was vrijwilliger bij de Zwanenhof, was er die ochtend nog geweest.

069

075

077_langs_de_beek

079

081

086

De route voerde over het erf van een boerderij. De boer noodde ons op de thee, had inmiddels al gehoord dat Truus op Kloosterpad was. Het leek wel of iedereen, die we tegen kwamen, bij de route betrokken was. Verder viel het me op, dat de mensen de tijd namen voor anderen. Zo kwam het , dat we de hele dag deden over een wandeling van 13 km. Letterlijk onthaasten.

090

Langs de Mariakapel met heel veel brandende kaarsjes, bovenop de Zenderensche Esch, liepen we terug naar de Zwanenhof. Het was een geslaagde dag met tijd voor onverwachte ontmoetingen en een mooie route. Er zijn nog wel stukken, die verbeterd kunnen worden (minder asfalt), maar daar wordt aan gewerkt, men hoopt voor de zomer seizoenwandeling een onderdoorgang van het spoor gerealiseerd te hebben, om zo de route nog mooier te maken. Als geheel een mooie en ook interessante route. Een aanrader.

097

100

101

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: