Spring naar inhoud

Natuurwerkdag

Het wordt een jaarlijkse traditie, de eerste zaterdag van november werken in de natuur in het kader van de natuurwerkdag. Wij gaan altijd naar een lokatie van Staatsbosbeheer in de buurt van Kootwijk, deze keer was het het Milligensezand. De bedoeling was om met een groep van 292 vrijwilligers, waarvan 1/3 kinderen, een terrein op te schonen, waardoor jeneverbes en korstmossen weer meer kans krijgen.

Img_0124

Img_0122_2

Om 10 uur vindt de start plaats, waarbij je vantevoren al van koffie voorzien bent en in een groepje ingedeeld. Na een inleidende praatje ga je met je werkmeester naar het gereedschap van jou groepje. Ik weet inmiddels,dat ik een takkenschaar en pistoolzaagje wil hebben, daar werk ik het prettigste mee. Dan het terrein in en aan de slag, dennetjes en dennen omzagen of afknippen (alle takken moeten er af, anders groeien ze weer uit) en wegslepen.

Img_0151

Img_0149 

Na een uur koffie, wordt met de kruiwagen langs gebracht.Weer een uur later lunch met soep, broodjes, fruit, drinken. Ondertussen levende muziek. Je kunt lekker rond het vuur zitten, of bij regen in een tent. Daarna nog weer 2 uur het veld in, met tussendoor koffie en thee. Onderwijl krijg je ook nog een praatje over de natuur, deze keer ging het over jeneverbessen. En je ziet natuurlijk ook onder het werken van alles, omdat je laag bij de grond bezig bent, heb je meer oog voor kortsmossen en paddenstoelen.

Img_0135

Img_0138

Img_0130

Aan het eind een supervoldaan gevoel over wat we met elkaar gedaan hebben. En doordat er zo veel pauzes in zitten, valt het qua vermoeidheid en spierpijn erg mee, dat pakken ze slim aan bij SBB, want zo komen veel mensen terug. Ze hebben ook een heel grote groep vaste vrijwilligers, die regelmatig op zaterdag meewerken. Wat deze keer opviel, was de grote hoeveelheid kinderen, dit van Kids for Animals, Natuurstudiebond, scouting, en natuurlijk ook gewoon met ouders of opa mee. Ze hadden heel veel plezier. 

Img_0125

Img_0126 

Zelf vind ik het ook altijd weer een feestje deze dag. Jong en oud, iedereen werkt naar eigen krachten en kunnen en met veel plezier en als je later een keer over de heide of het stuifzand loopt, geeft het een goed gevoel: hier hebben wij gewerkt.   

No comments yet

Plaats een reactie