Skip to content

Drie dagen op het Drenthepad: van Beilen naar Appelscha

naamloos-1020312

Met Dini heb ik de afgelopen 3 dagen de eerste etappes van het Drenthepad gelopen. Het is een streekpad, wat min of meer rondom de provincie loopt, met een paar uitstapjes naar een andere provincie. De route gaat door diverse nationale parken, veel over onverharde paden. Uitstekend aangegeven, prima kaartjes en een goede beschrijving. Niet 1x verkeerd gelopen.
Dini heeft langdurig in Drenthe gewoond, voor mij is het een provincie, waar ik nog veel te ontdekken valt. Het is nu volop herfst, goud en rood gekleurde bomen, een prachtige tijd. We hebben een paar heerlijke dagen gehad.

naamloos-1020292 naamloos-1020327

Met openbaar vervoer reisden we naar Beilen. Daar zijn we met de route begonnen. Vrijdags liepen we 20 km naar Ruinen. Een relaxte wandeling, mooi weer (heb de hele dag in een t-shirt met korte mouwen gelopen), en een prachtig landschap. Kort na Beilen kwamen we bij het Ter Horster zand , een mooi heideveldje met in het midden de Makkummerplas. Af en toe een mooi geel gekleurde berk, en veel jeneverbessen. Die hebben we ook op andere plaatsen later op de dag veel gezien. Bijzonder, want ze zijn vrij zeldzaam en groeien heel langzaam.

naamloos-1020296 naamloos-1020297 naamloos-1020298

Bij Lheebroek staken we de snelweg over en gingen we het Dwingelderveld in. Met het Jacobspad liepen we hier ook, net weer een andere route. Ee prachtig gebied met heidevelden, vennen (in Drenthe veentjes geheten) en bos. Het was er veel rustiger dan deze zomer.

naamloos-1020308 naamloos-1020322

We zagen geen wilde beesten, maar wel veel vee. Paarden, koeien en schapen. Altijd weer een prachtig gezicht, vooral naar koeien gaat mijn voorkeur uit.

naamloos- naamloos-1020302 naamloos-1020329 naamloos-1020334

In Ruinen, een dorp rond een prachtige brink, logeerden we bij vrienden op de fiets. Gastvrije ontvangst door onze gastvrouw (ze bleek de broer van Dini te kennen, de wereld is klein) . En lekker centraal gelegen, vlak bij Luining, waar we op het terras wat dronken en later een pannekoek gingen eten. Na de Ruunder koffie (in het Drents is een ui een uu)  rolden we ons bed in. Wel oppassen met naar het toilet gaan beneden, de trap was erg steil. En ’s ochtends rolde ik na het douchen ook nog bijna de kelder in toen ik de verkeerde deur open trok. Je moet in een vreemd huis ook alle lichten aan doen! Ik hield er gelukkig alleen een blauwe teen aan over. Onze gastvrouw kreeg bijna de slappe lach, toen ze me aan trof.

naamloos- naamloos-1020341

Zaterdag was het weer wat minder, eerst nog wel een beetje zon, bij Uffelte ging het wat spetteren. Echte regen hebben we echter niet gehad. 30 km lopen deze keer, voor Dini tegenwoordig ook geen probleem meer.
Onderweg mooie boerderijtjes en een prachtig coulissenlandschap. Na het dorp eerst door de Anser dennen, waar we niet veel paddenstoelen zagen, terwijl dit gebied er wel om bekend staat. Via de Anser hooi- en weilanden kwamen we in Uffelte, waar we koffie dronken.

naamloos-1020346 naamloos-1020350 naamloos-1020352 naamloos-1020353 naamloos-1020355 naamloos-1020356 naamloos-1020357

Na Uffelte ging het over de Havelterberg, een uitgestrekt gebied. Prachtige heidevelden, wel erg vergrasd, maar het geel gekleurde pijpestrootje is ook een prachtig gezicht. In het bos mooi gekleurde bomen.

naamloos-1020371 naamloos-1020374 naamloos-1020376 naamloos-1020379 naamloos-1020383

Omdat het vrij bewolkt was, werd het vroeg donker. Bij het Brandeveen konden we daarom geen mooie foto’s van het meer als geheel meer maken, maar een detailfoto van een paaltje in het water en wat drijvend blad geeft ook mooi de sfeer weer.

naamloos-1020391

We overnachtten in Diever, weer bij vrienden op de fiets. Een zeer gastvrij onthaal met koffie en koek en een gezellig gesprek met de gastvrouw, die net als Dini bleek te quilten. We hadden de hele bovenverdieping voor ons alleen, en eigen sanitair, zeer comfortabel.
Eten deden we bij Brinkzicht, een gezellige zaak met prima eten. Deze keer maar geen Drentse koffie genomen, we konden zo ook wel al goed slapen, het was er heerlijk rustig en door de overgang naar wintertijd hadden we een uur extra.

naamloos- naamloos--2 naamloos--3

Vandaag na een uitgebreid ontbijt via het centrum van Diever het dorp uit, langs het hunebed. Er was ook een moutainbiketocht, we kwamen de fietsers eerst steeds weer tegen. Vandaag liepen we door het Drents Friese wold. Eerst door het bos, daarna over de Hoekenbrink, een mooi heideveld met zandduinen.

naamloos-1020402 naamloos-1020410

Na het Noordsveen staken we de Tilgrup over, en gingen we Friesland in. Ook in de boswachterij Appelscha diverse meertjes.

naamloos-1020417 naamloos-1020428 naamloos-1020434

Vervolgens over het Aekingerzand. Als gebied deed het ons denken aan het Kootwijkerzand, stuifduinen met wat bomen. Veel zondagswandelaars hier. Gelukkig was de route goed gemarkeerd, want ik vind in dit soort gebieden het altijd lastig orienteren. Ook vandaag was het weer mooi weer, eerst erg zonnig, later werd het bewolkt, maar het bleef droog.

naamloos-1020437 naamloos-1020440

Onderweg zagen we dezer dagen veel paddenstoelen. Hier een paar foto’s van mooie exemplaren, die we de afgelopen dagen zagen.

rode zwavelkop

rode zwavelkop

vliegenzwam

vliegenzwam

vermiljoenzwam

vermiljoenzwam

zwavelzwam

zwavelzwam

kleverig koraalzwammetje

kleverig koraalzwammetje

tonderzwam

tonderzwam

sponszwam

sponszwam

We eindigden met een mooi stuk door bos bij Appelscha. De bus ging 1x per uur, toen wij naar de bushalte liepen, kwam hij net aanrijden. Dat was boffen! We hadden ons zelf echter koffie met wat lekkers beloofd, dus in Assen hebben we 1 trein laten gaan, lekker bij DE café cappucino met een yoghurt cakeje met rood fruit, heerlijk!

5 Reacties Post a comment
 1. Allemaal bekende plaatjes in drente Klaske.
  :-)))
  Prachtige reisverslagen van je wandelingen.
  Groet 🙂 Aly

  maandag, januari 17, 2011
 2. Bé jager #

  Hallo Klaske.

  Je hebt mooie foto’s gemaakt van het Drenthepad.
  Zelf heb ik die al eens eerder gelopen.
  Herken er veel,ook al door KNBLO wandelingen,in die omgeving.
  Dit jaar voor de tweede keer, begonnen in Beilen, onder winterse omstandigheden.

  woensdag, februari 10, 2010
 3. Ria Pronk #

  Je was dicht bij! Ik woon in Ansen. Je hebt zelfs een mennende Anser op je foto staan.

  dinsdag, oktober 27, 2009
 4. Als wandelfanaat toevallig op je site gekomen. Ik heb genoten van je verslag en foto’s. De omgeving is me wel een beetje bekend. Ik wandel altijd de 4daagse van Diever en afgelopen zaterdag heb ik een tocht gelopen die vanuit Appelscha ging.
  Wandelgroetjes van Noortje

  dinsdag, oktober 27, 2009
 5. Jeannette #

  Geweldig!!…..

  donderdag, november 13, 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: