Skip to content

Scholtenpad, Winterswijk-Bredevoort-Winterswijk

Vandaag begonnen met het Scholtenpad, samen met Tonny. Dit streekpad loopt rond Winterswijk, een deel van de Achterhoek waar ik nog nooit geweest ben. Vandaag is het al vast goed bevallen, een heerlijk rustig, landelijk gebied. Veel onverhard lopen. En wat het weer betreft hadden we weer geluk, we zijn met regen ernaar toe gereden, maar hebben de hele tijd droog gelopen, terwijl het weer begon te regenen, toen we net weer bij de auto waren.Geen problemen met vervoer deze keer, je kunt dit pad in 4 lussen lopen (of desgewenst 8 kleinere), waarbij je dus steeds weer bij auto of trein terug komt. Vandaag liepen we ca 33 km.

P1020197

De naam Scholtenpad komt van de Scholtenboeren, dit waren eerst aan de adel horige boeren. Met het afnemen van de macht van de adel werden de Scholtenboeren zelf grootgrondbezitters. Mede dankzij hun traditionele houding heeft dit deel van Nederland veel van zijn afwisselende, landelijke karakter behouden. In de 19-de eeuw bouwden de Scholtenboeren fraaie villa’s dwars op de boerderij.

We begonnen de route in Winterswijk. Daar is een Jacobskerk, deze was alleen gesloten. Misschien dat we er een volgende keer binnen kunnen kijken. Op de markt starten alle lussen van het pad. Daar is nog een grote kerk. We zullen hier dus nog een aantal keren terug komen.

P1020180_2

P1020181

De wandeling ging over mooie paden en weggetjes. Stukjes bos, boerenland met houtwallen, beekjes, bolle essen, een prachtig coulissenlandschap. Net buiten Winterswijk een paar watermolens. Een heel mooi paadje langs de kronkelende Boven Slinge. Helaas geen ijsvogel gezien. Wel zag je de holen van de oeverzwaluwen zitten.  Ook zagen we vandaag een groene specht, pikkend in het gras, insekten etend.

P1020182_2

P1020184

P1020186

P1020190

P1020191

Het is nu duidelijk herfst, de bomen beginnen te kleuren en je ziet prachtige paddenstoelen. Ook vandaag stonden we hier weer even bij stil.

P1020193

P1020204

P1020203

In Bredevoort zijn veel 2e hands boekwinkels, het zelfde concept als Haye on Wye, dus ook hier gewoon boekenkasten buiten, waar mensen heerlijk in kunnen snuffelen om te zien of er iets van hun gading te vinden is.

P1020207

P1020210

P1020209

P1020212

Onderweg prachtige boerderijtjes. Weer een heel andere bouwstijl dan vorige week in Noord-holland. De oude boerderijtjes hier zijn gebouwd met een skelet van hout. Dit gebintwerk werd vroeger opgevuld met een vlechtwerk van wilgetenen, opgevuld met leem. Vanaf de 19e eeuw werden bakstenen gebruikt. Veel boerderijen hebben topgevels van eikenhouten planken. Meestal hebben deze een groene of rode kleur. Oorspronkelijk is deze rode kleurstof gebruikt door de arme pachtboeren, omdat ze éen van de grondstoffen van de verf, rode moerasijzererts, in de buurt voorhanden hadden. Dit maalden ze fijn en vermengden ze met biest (de eerste melk van koeien na het kalveren), zo kreeg je ossenbloedkleurige verf. Rijke boeren gebruikten groene verf om te laten zien, dat ze geld hadden om verf te betalen.

P1020206

P1020214

En natuurlijk ook weer leuke ontmoetingen. Er waren vandaag veel wandelaars, die een uitgezette tocht liepen. Ze liepen grotendeels het zelfde traject als wij, maar tegengesteld. We hebben een tijdje staan kletsen met een man, die ongeveer net zo verslaafd aan wandelen was als wij. Het is dan altijd een uitwisseling van routes, die gelopen zijn of worden. Hij vond het Maarten van Rossumpad het mooiste, voor ons is dat toch nog altijd de Zuiderzeeroute.
Toen we weer in Winterswijk kwamen, riep een man ons toe, dat we vast veel calorieën verbrand hadden. Hij was blijkbaar zelf aan het lijnen, wist precies hoeveel calorieën er in een bakje patat zaten. Die patat heb ik thuis niet genomen, wel een lekkere maaltijdsoep, daar was het weer weer voor.

2 Reacties Post a comment
 1. Leuk om je verslag te lezen!
  Groeten,
  Peter (beheerder wandelbeeld.nl)

  dinsdag, oktober 13, 2009
 2. Jeannette #

  Ik vrees voor de toekomst met dit soort aankomende medici…..

  vrijdag, oktober 31, 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: