Spring naar inhoud

De Westfriese Omringdijk, van Kolhorn naar Medemblik

Gisteren een dag met mijn moeder op stap in Friesland, vandaag ca 25 km lopen in NoordHolland, daarna me door mijn broer laten oppikken en daar ook nog gezellig even langs. Zo combineer ik familiebezoek en wandelen. En het was er uitgelezen weer voor. Zonnig, maar door de flinke wind toch niet te warm.

De tocht stond vandaag weer in het teken van de Westfriese Omringdijk, maar ik maakte een klein uitstapje naar een paar mooie westfriese dorpen: Twisk en Opperdoes. Vandaag zag ik vooral de dijk, mooie dorpen, stolpboerderijen, schapen, vogels (bijzonder waren de opvliegende patrijzen), en windmolens nieuwe stijl. Mensen waren er ook onderweg, vooral veel fietsers.

In een dorp vroeg een klein jongetje, wat op straat speelde, of ik naar het bos ging en of ik ging Avonturen. Dat vond ik wel mooi, wandelen is ook een avontuur, je kijkt met andere ogen naar de dingen, altijd is er de verwondering.

naamloos-1010665

naamloos-1010668 naamloos-1010670 naamloos-1010671

Ik begon de wandeling in Kolhorn, heb mijn auto aan het kanaal gezet en liep eerst even het mooie voormalige vissersdorp door. Ik zie dat een oude traditie hier herleeft, paalzitten.
De tocht ging verder over de weg over de dijk (gelukkig nog niet veel verkeer) met aan beide kanten mooie vergezichten over de landerijen. Het is oogsttijd, de granen zijn van het land, de mais staat hoog, er wordt kool gesneden voor zuurkool, en de eerste aardappelen worden gerooid. Hoewel het heel stabiel weer is, was er toch een boer op zondag bezig met aardappelrooien. Natuurlijk een boel meeuwen achter de machine aan, altijd als je de grond los maakt. Ik was blij verrast dat aan de zijkant van de weg een koppel patrijzen opvloog, net als vroeger bij ons op het land uit de greppel. Je ziet ze tegenwoordig niet veel meer.

naamloos-1010672 naamloos-1010673 naamloos-1010677 naamloos-1010680naamloos-1-2 naamloos-1010687

Bij Aartswoud ging ik de dijk op, lekker lopen over het gras, hekken overklimmend. Links zag je de Wieringermeer, het land, waar ik opgegroeid ben, rechts keek je uit over West Friesland, waarbij er in dit gebied nogal wat kleiputten met veel watervogels waren.
De schapen worden duidelijk gevoerd, ze rennen achter je aan naar de voerbak, maar ik heb geen biks mee. Na elk hek het zelfde tafereel. En maar blaten.
Het valt me verderop, dat er de laatste jaren enorm veel windmolens zijn verschenen in het vlakke land. Sommigen vinden het horizonvervuiling, ik vind ze in de moderne polders niet misstaan, en we moeten toch toe naar meer duurzame energie. Nou wind was er vandaag wel, ik kwam ook een echtpaar tegen, die was gaan lopen tegen de wind in met de fiets aan de hand. Ik heb ze een electrische fiets aangeraden, zie je tegenwoordig erg veel en heb je altijd het gevoel van voor de wind.


naamloos-1010688naamloos-1010690naamloos-1-3naamloos-1010702naamloos-1010699

Bij Lambertschaag ging ik een stukje van de dijk af, en liep via de lintdorpen Lambertschaag, Abbekerk, Twisk naar Opperdoes. Prachtige oude boerderijen. In Opperdoes liggen veel huizen aan het water, ze noemen het ook wel klein Giethoorn. Opperdoes is natuurlijk beroemd door zijn aardappelen, de Opperdoezer ronde. Lekker met gesmolten boter, sla en een biefstukje.

naamloos-1010715 naamloos-1010713 naamloos-1010711 naamloos-1010709 naamloos-1010707

Het laatste stukje liep ik langs een oud spoortlijntje, de museumspoorlijn. Ik hoorde de trein steeds fluiten, zag er in Medemblik ook 1 onder stoom liggen, maar zag hem niet rijden. Ik eindigde aan de buitenrand van Medemblik, bij het zgn. gat in de dijk , waar de weg vanuit de Wieringermeer binnen komt. Je ziet aan de ene kant een oude korenmolen, en in de polder het gemaal liggen. Volgende keer loop ik van Medemblik naar Enkhuizen met 2x stadsbezoek.

naamloos-1010725 naamloos-1010731

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: