Spring naar inhoud

Graafschapspad: van Doetinchem naar Zutphen

November vorig jaar heb ik een paar dagen op het Graafschapspad gelopen, ben toen gestopt in Doetinchem. Er resteerden nog 44 km. Omdat ik nu in een goede wandelconditie ben, heb ik dit op 1 dag gedaan. Dat ging goed, maar blijft een eind lopen. Mijn voorkeur gaat toch uit naar etappes tussen de 20 en 35 km.

Ik kon niet heel vroeg starten, omdat het zondag was en ik eerst nog met OV naar Doetinchem moest.Voor onderweg in de trein had ik een boek mee genomen, Onderkoeld van Arnaldur Indridason. Een heerlijke IJslandse detective. Tja, dat boek heb ik dus nu uit, de koffiepauzes zijn deze keer (ik liep alleen en het was toch mooi weer) langer uitgevallen, af en toe heerlijk in een weiland of onder een boom zitten lezen. Was pas tegen 21 uur in Zutphen, waar de route bij Talamini langs ging, dus aan het eind nog een heerlijk ijsje en toen naar huis.

Img_9222
Ik heb trouwens de route niet helemaal vlgs het boekje gelopen. In het boekje staat, dat het veer bij Bronkhorst tot 20 uur vaart. Nou, mooi niet dus. Was hier om 19.10 en toen bleek, dat het veer maar tot 19 uur vaart. Dus ben ik niet langs Cortenoever gelopen, maar heb de andere kant van de IJssel aangehouden, steeds weggetjes zo dicht mogelijk langs de IJssel. Kende het traject daar goed van het fietsen, mijn zusje heeft een poosje in Baak gewoond en daar kwam ik nu ook vlak langs. Wel dus een heel stuk over een fietsstrook langs een drukke weg. Laatste stuk in Zutphen langs de IJssel was weer heel mooi. Helaas kon ik toen geen foto’s meer maken, was vergeten de accu van mijn camera op te laden en die begaf het toen.

Img_9223

Img_9224

Img_9226

Img_9229

De route was heel afwisselend. Buiten Doetinchem eerst door prachtige bosgebieden en over kleine voetpaden langs akkers rond Laag Keppel, Hummelo, Hoog Keppel. Ik kwam hier nog een mevrouw tegen, die ook naar Santiago gelopen was.Buiten Doetinchem liep je over de oude stadswallen, vervolgens het oude centrum van Doesburg in, waar ik op een terras bij de Waag heerlijk koffie gedronken heb.

Img_9231

Img_9232

Img_9233

Hierna volgde de route een oude IJsselarm (Zwarte Schaar) over een fietspad met veel veeroosters en hekken. Een mooie route voor fietsers, voor wandelaars op een zonnige pinksterdag minder, want het was gigantisch druk met fietsers, en je moest bij elk rooster wachten tot er weer een hele stoet gepasseerd was, en ook verder steeds opletten. Maar wel mooie vergezichten. En onderweg in de buurt van campings ook veel mensen die plezier hadden langs het water. Dit stuk van de route is het zelfde als het Hanzepad, had ik dus al eens gelopen, toen was het heel rustig onderweg.

Img_9240

Img_9239

Img_9242

Ik kwam ook door Bronkhorst, dit is een soort museumdorp. Allemaal prachtig opgeknapte panden vol horeca, antiquairs en galeries. Zag er veel kakkineuze types op de terrassen zitten, konden zo de bladen in qua uiterlijk, erg stylish verantwoord allemaal.

Img_9243

Img_9244

Img_9246

Img_9247

Img_9248_a

Img_9249

Omdat de pont net niet meer voer ben ik daarna aan de zelfde kant van de Ijssel gelopen. Eerst over rustige weggetjes tussen de weilanden door, overal weidevogels te horen en zien, en ook zag ik veel kleine haasjes. Daarna over een fietsstrook van de weg vanaf Baak naar Zutphen, later weer over een rustig pad langs de Ijssel, die trouwens erg laag stond. De route eindigde in de prachtige binnenstad van Zutphen, waarbij ik bij Talamini nog een heerlijk ijsje at, alvorens in de auto naar huis te stappen.

One Comment Post a comment
 1. janny #

  Mooi Klaske – deze omgeving ken ik vrij goed.
  Als ik je foto’s bekijk heb je volgens mij koffie gedronken bij de Waag in Doesburg ipv Doetinchem. Overigens is de Waag in Doesburg het oudste restaurant van Nederland. Onder de dakpannen in het stadhuis tegenover het terras heb ik een jaar gewerkt.
  Tot mails, Janny

  Janny, je hebt helemaal gelijk, het moet Doesburg zijn, ik pas het aan. Klaske

  vrijdag, juni 19, 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: