Spring naar inhoud

Westfriese Omringdijk: Schagen Kolhorn

naamloos-9130

Het wordt tijd om de route over de Westfriese Omringdijk een keer te vervolgen. Vandaag een kleine etappe afgelegd, daarna familiebezoek in de Wieringermeer. Een lekkere temperatuur om te lopen, niet te warm, eerst een fris windje. Het was eerst een beetje heiig, maar daardoor wel heel sfeervol.

naamloos-9111 naamloos-9112

Ik begon de route in Schagen, vroeger kwamen we daar wel met het gezin. Met pasen heb je er altijd de paasveetentoonstelling, daar gingen mijn ouders altijd heen. Een veehandelaaar, die wel bij ons kwam (Bielert) stond daar dan met dikbilkoeien. In het centrum vlakbij de kerk staat een beeld van een dikbilstier. Mijn ouders kochten voor ons altijd een mooi rieten mandje met chocolade eitjes er in en een chocolade kipje erop. 3x raden, wie de boel altijd als eerste op had.

naamloos-9114 naamloos-9116 naamloos-9117

Wat was het weer mooi op de dijk, uitkijkend over het weidse land met grazende schapen, stolpboerderijen en de eerste tulpen in bloei. Jammer alleen dat het ook de motoren weer van stal gehaald zijn, de motorrijders houden ook van dit soort rustige bochtige dijken.Toen ik zo over de dijk liep, moest ik denken aan de zondagse fietstochtjes, die we als kinderen vroeger met mijn vader maakten. Hij heeft ons allemaal leren fietsen, op zondag gingen we dan met mooi weer een tochtje maken. De route over de dijk is trouwens geschikter als fietsroute dan als wandelroute. Ook nu weer helemaal verhard.

naamloos-9118 naamloos-9121naamloos-9150

Ik eindigde in Kolhorn, een voormalig vissersdorp. Voor wie het niet kent: een aanrader om rustig doorheen te lopen. Smalle straatjes onder aan de dijk, huizen die heel dicht op elkaar staan en huizen met een overtuin aan het water. Een leuk terras voor een pauze is Schippers Welvaren, zit je aan het water. Wij woonden er vroeger vlakbij, maar kwamen er nooit, gingen altijd naar Wieringen op de fiets. Ik kwam er pas voor het eerst met een nachtmarkt (was de eerste keer, dat ik geitekaas proefde), en zag toen hoe mooi dit dorp was. De boel is dan ook mooi verlicht. Ik heb even op internet gekeken, de nachtmarkt bestaat nog steeds. (vrijdag 26 Juni, 17 Juli en op 7 augustus van 19.30 tot 24.00 uur. Houd er wel rekening mee, dat het dan heel druk is in het dorp.)

naamloos-9147 naamloos-9149naamloos-9143

naamloos-9145naamloos-9144

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: