Spring naar inhoud

Jacobspad: van Uithuizen naar Langelo

naamloos-9016

Dit weekend zetten Tonny en ik onze eerste schreden op het Jacobspad. Dit is een route, die van Uithuizen in Groningen naar Hasselt in Overijssel loopt en te gebruiken is als aanlooproute naar Santiago de Compostella. De route loopt zo veel mogelijk langs Jacobskerken en is vorig jaar geopend. Voor meer informatie: www.jacobspad.nl
Wij liepen eerder al het Jabikspaad, een route vanuit Sint Jacobi- parochie in Friesland naar Hasselt. Zelf ben ik ook al in Santiago de Compostella geweest (gelopen vanaf le Puy in Frankrijk), en hoop ik dit voorjaar met de route vanaf Sevilla te starten. Ook Tonny wil graag de Camino gaan belopen vanaf St. Jean Pied de Port en loopt nu al het Pelgrimspad. Om het Jacobspad er aan toe te voegen, was dan ook een logische keuze.

naamloos-8994 naamloos-9016

Omdat het een eind rijden was naar noord Groningen hebben we er een gezellig weekend van gemaakt. Frans en Fred gingen mee om te vogelen. Vrijdagmiddag vertrokken we naar Bellingwolde, waar we in een leegstaand huis konden logeren. Wel weer een heel andere kant van Groningen (oostgrens), maar leuk om daar ook eens te komen. Nog nooit eerder was ik in het Oldambt. De Hoofdstraat van Bellingwolde noemen ze wel de boerijen boulevard. In de 19e eeuw is er enorm veel verdiend aan de graanoogst in deze streken, en zijn er boerderijen met heel grote schuren en kapitale voorhuizen gebouwd. Dat het nu veel minder goed gaat, zagen we de volgende dag. Onderweg zagen we nl ook meerdere ruines van schuren/ boerderijen, een triest gezicht. Voor wie iets over dit gebied en zijn historie wil lezen, lees de Graanrepubliek, van Frank Westermann, een geweldig boek. In het dorp stonden trouwens heel veel huizen te koop.

naamloos--7 naamloos--8 naamloos--9

We hebben vrijdagmiddag even wat gevogeld. Het was winderig weer met prachtige wolkenluchten. De blauwe en bruine kiekendief lieten zich bewonderen. Helaas hebben we de grauwe, die hier voorkomt, niet gezien dit weekend. Fotogeniek weer, heerlijk die dramatische wolkenluchten, mijn favoriete fotoweer.

naamloos--11naamloos--12

De volgende dag met de auto vertrokken naar Uithuizen. Inmiddels was het gaan miezeren, en helaas bleef het de hele dag regenen, meer of minder hard. Dus steeds met regenkleding aan gelopen. Voor ons was dat niet zo erg (we hebben toch wel genoten en het regende niet echt hard), voor de vogelaars is er echter met regen niets aan. Die zaten dus in Ten Boer, waar we na ca 30 km stopten, dan ook al op ons te wachten, de koffie en het appelgebak waren net op.
In Uithuizen startten we bij de St Jacobus de Meerderekerk, waar ook een pelgrims monument was (zie eerdere foto) met Jacobsschelp en staf.Iets verder op in het dorp is nog een Jacobskerk. Heel bijzonder, 2 Jacobskerken in 1 dorp. Net buiten het dorp liepen we ook nog langs de Menkemaborg. Als ik nog eens terug kom, wil ik graag huis en tuin eens bezoeken.

naamloos-naamloos--2naamloos--3naamloos--4

naamloos-9002naamloos-9005Andere keren dat ik in Groningen was (Pieterpad, Rondje Nederland) regende het ook, toch dacht ik ook nu: wat is Groningen mooi,hier wil ik terug komen. De route die we zaterdag liepen was vrijwel geheel verhard, maar voerde over rustige weggetjes en fietspaden tussen de landerijen door, door mooie kleine wierdedorpjes en langs oude kerkjes.

naamloos-9008 naamloos-9009 naamloos-9010

En de mensen op het platteland groeten je hier, zoals we gewend zijn in noord oost nederland. In Zeerijp was het wel heel speciaal, er deed een man het raam open en hij kwam naar buiten hangen, vroeg of we naar Santiago gingen. Zelf wou hij de tocht nog eens met de fiets maken, maar was er nog niet van gekomen ivm huisdieren. Nu zou het inmiddels wel kunnen. “Doen”, was ons advies. Prachtig zo’n ontmoeting. In Zeerijp in de Jacobuskerk, die open was, koffie gedronken.

naamloos-

Zeerijp

naamloos--2

Eenum

naamloos--3

Wirdum

De meeste kerken waren nu hervormd, vroeger natuurlijk katholiek. De monniken hebben het land ontgonnen, er zijn heel veel grote kloosters geweest. Bijv. bij Wittewierum, waar nu nog maar een paar huizen staan, maar vroeger 1000 mensen woonden. Een hard bestaan moet het geweest zijn, toen er nog geen dijken waren.

naamloos-9030 naamloos-9032

Gelukkig was het zondag stralend weer. Een paar buien in de ochtend, verder zon, mooie wolkenluchten. We startten weer in ten Boer en liepen tot Langelo. We schatten dat het meer dan 40 km geweest is, we lopen meestal 5 km per uur incl pauzes, dat hebben we ook nu zeker gehaald en zijn 8.45 uur onderweg geweest. Lastig, dat in het routeboekje niet vermeld staat, hoeveel kilometer er per bladzijde gelopen wordt. Ook was de route deels niet aangegeven , klopten de kaartjes volgens ons soms echt niet, en is het onhandig, dat niet staat aangegeven, hoe het met OV zit. Maar de route is prachtig, en ook heel goed gedocumenteerd met achtergrondinformatie en foto’s.

Ten Boer

Ten Boer

Thesinge

Thesinge

naamloos-9036

Noorddijk

Noorddijk

naamloos-9040

We liepen vanaf de kloosterkerk van ten Boer eerst naar Thesinge, een prachtig dorpje met oude kerk. Via Noorddijk kwamen we in Groningen, waar we voor Kardinge het spoor even bijster raakten. Vervolgens door het oude centrum de stad door, door Stadspark en richting Roderveen Drenthe in. Ook vandaag weer veel molens te zien. Drenthe een kleinschaliger landschap, kleinere boerderijen ook. Mooie natuur, weer heel anders.

Groningen Noorderhaven

Groningen Noorderhaven

naamloos--4

Polder de Peizer en Eeldermaden

Polder de Peizer en Eeldermaden

naamloos-

naamloos-9049

naamloos-9051

Molen Woldzicht Roderwolde

Molen Woldzicht Roderwolde

Tichelwerk

Tichelwerk

We waren om 9.30 gestart met lopen (best vroeg, want het was zomertijd en we moesten eerst nog een stuk rijden, en alles inpakken en opruimen) , kwamen om 18.15 in Langelo aan. De mannen arriveerden ook net, hadden een topdag gehad. Het was een heel stuk geweest, eigenlijk hadden we nog tot Norg willen lopen, maar iets eerder gestopt, omdat het verder was, dan we tevoren dachten en hier in dit dorp een bus stopte, om de volgende keer ons beginpunt weer te kunnen bereiken. Daarna nog lekker uit eten geweest. Een geslaagd weekend, voor herhaling vatbaar. Totaal met z’n vieren 78 soorten vogels gezien.

6 Reacties Post a comment
 1. Lies, dank voor je reactie. Ja, wat is Groningen mooi he? Kan me voorstellen, dat je genoten hebt en je weer op de camino waande. Als je klaar bent met het Jacobspad, kijk dan ook eens naar het Jabikspaad, de friese variant. In Spanje kan ik de Via de la Plata aanbevelen. Kijk maar een op mijn site.

  vrijdag, augustus 10, 2012
 2. Lies Ensing #

  Want ontzettend aardig om jou site tegen te komen. Vorig jaar heb ik van af Orthez in Spanje via St. Jean-Pied de Port gelopen naar Santiago. En dit was prima . Dit jaar heb ik nog niet veel gelopen maar gisteren Uithuizen -Woltersum. Ik heb genoten ! En waande mij weer helemaal terug op de Camino .. Platte land de graanvelden de dorpjes en kerkjes ook de ontmoetingen.. dit alles gewoon in ons Groningen. Dank voor de prachtige foto”s .
  Is er iemand die mee wil lopen naar Hasselt?

  vrijdag, augustus 10, 2012
 3. Flip Koster #

  Dag Dames,wat een verhalen en veel prachtige foto’s. Bedankt!! Ik heb niet alles gelezen maar een hap en een snap, maar dat jullie genoten hebben is zeker. Weten jullie trouwens wie verantwoordelijk is voor het pad, om zodoende die te kunnen aanspreken op in ieder geval betere markering. Ik wil er eerdaags ook aan beginnen. Een vriendelijke groet, Filippus

  dinsdag, februari 1, 2011
 4. frouk #

  een super fijne beschrijving.
  vandaag zijn wij met een groep van ca 40 wandelaars van de ANBO friesland gestart in Uithuizen.
  ons ‘tempo’ ligt lager, we beginnen met koffie, een stempel halen in de jacobi kerk – tussen de middag soep eten – de kerk in Zeerijp bezichtigd – en eindigen met koffie in het Rigthus.
  wat ik ook erg bijzonder vond is dat we tijdens de wandeling langs Menkamaborg wandelden, en daarna langs de boerderij van mijn overleden opa: nl. de Menkamaheerd op de Heerdweg.

  wij hebben fantastisch gewandeld

  dinsdag, oktober 6, 2009
 5. Wat een “bult” foto’s heb je er weer opgezet van de wandeling!
  Foto 8971 is wel mijn favoriet met het lijnenspel en de mooie kleuren van het land en de lucht.

  Groet, TruusW

  zondag, april 5, 2009
 6. Leuk al die mooie foto’s die je gemaakt hebt tijdens de wandeling! En wat loop je veel kilometers op een dag. Daar heb ik echt bewondering voor.
  Alvast een fijne wandelvakantie, geniet ervan.
  groet Wil

  donderdag, april 2, 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: