Skip to content

Naar Zeeland met de vogelwerkgroep

 Vogelaars_6

                                                          Foto van Martijn

Afgelopen weekend zijn we 3 dagen met de vogelwerkgroep van de KNNV Apeldoorn naar Zeeland geweest. Vorig jaar, toen de werkgroep 15 jaar bestond, was er een trip naar Lac du Der georganiseerd. Dit is zo goed bevallen, dat er dit jaar weer een meerdaagse excursie georganiseerd is. En dat smaakt naar meer, graag volgend jaar weer!

Img_8741

Met 3 busjes reden we richting Zeeland. Fred, Rein en Frans hadden het grondig voorbereid. Frans had mooie vogelgebieden uitgezocht, en een heel kaartenboekje gemaakt met informatie over de route en de plaatsen, waar we konden stoppen. Zo kwamen we zonder Tom Tom overal, waar we zijn wilden. Overnachten deden we vorstelijk maar ook weer passend bij ons: in het kasteel van Domburg, waar een jeugdherberg in gevestigd is (Stay Okay blijf ik een rotwoord vinden), een prima lokatie. Dit werd onze uitvalsbasis, van waaruit we de omgeving verkenden.

Img_8796

Img_8809

Img_8811_ontbijt

De sfeer in de groep was uitstekend. Naast het serieuze werk (wat vliegt daar? ) was er volop ruimte voor plezier, zowel tijdens het vogelen als ’s avonds nadien. Ik heb in tijden niet zo gelachen als om de verhalen van Ruud. En we zorgden ook goed voor elkaar,  er waren snoeptrommeltjes mee, diverse mensen hadden gezorgd voor cake of kruidkoek voor bij de koffie, maar Johan was toch wel de echte gastheer in de groep. Aan het eind van de middag, werd er gevraagd, of we een glas wijn wilden, en toen kwamen de flessen en bekertjes tevoorschijn. Bofte ik even, dat ik niet hoefde te rijden, want de chauffeurs onthielden zich natuurlijk van deze traktatie.

Img_8864

Wat het weer betreft hebben we ontzettend geboft. Vrijdag vertrokken we met regen uit Apeldoorn, maar in Zeeland scheen de zon. Wel harde koude wind, dus in de auto de lange onderbroek nog aangetrokken, en verder die dag steeds handschoenen aan en muts op. Ook de daarop volgende dagen was het goed weer, van vrijdag op zaterdag had het licht gevroren en was het eerst wat mistig (mooi was het toen buiten) , maar dat trok snel op, en toen was het heerlijk zonnig met aanvankelijk weinig wind. De volgende nacht regende het, maar in het begin van de ochtend klaarde het weer op en kregen we een strak blauwe lucht te zien.

Img_8731

Img_8747

Img_8825

Img_8797

Img_8807_2

Img_8924

Img_8922

In Zeeland was de natuur duidelijk een stuk verder dan bij ons. Ook hier bloeiden de sneeuwklokjes nog , maar ook de narcissen stonden in bloei, en we zagen het eerste speenkruid en klein hoefblad. Mooie bloemetjes, maar wat heeft mijn vader dat vroeger vervloekt, toen we na de brand op een boerderij kwamen te wonen met heel veel hoefblad op de akkers.

Img_8916

Img_8876

De vrijdag hebben we gevogeld op Tholen en Zuid Beveland. Prachtige vogelgebieden hebben we bekeken, ook landschappelijk erg mooi. Ik houd heel erg van het weidse landschap, de mooie vergezichten.

Img_8739

Img_8746

Img_8745

Img_8775

Img_8790_a

En wat een vogels, totaal kwamen we deze dag op 64 soorten met voor de meeste van ons (waaronder ik) een eerste waarneming van de zwartkopmeeuw, die wel wat weg heeft van de kokmeeuw, maar duidelijk groter is (goed te zien, omdat ze bij elkaar zaten), en een witte kring om het oog heeft. Prachtig waren ook de lepelaars, nog nooit zag ik zo mooi de roomgele kleur van de veren, en het oranje bovendeel van de snavel. Ook reeën hebben we gezien, maar nog nergens lammetjes.

Img_8789

Img_8755_lepelaars_2

Img_8760_lepelaars

Img_8749_reen_2

Img_8786

De zaterdag was het dus eerst mistig en had het licht gevroren. Jammer, dat ik het niet eerder gezien had (de luiken waren dicht en we sliepen met z’n vijven op een kamer, ik wilde de anderen niet wakker maken), dan was ik eerder opgestaan om een langere wandeling te maken voor het ontbijt, maar toch nog kunnen genieten van de prachtige nevelsfeer. En na het ontbijt gingen we met z’n allen eerst een wandeling maken door bos/ duin om even naar de zee te kijken. Dat leverde meteen een heleboel waarnemingen op. Het begon al, dat toen Rein ons even bij het kasteel verzameld had, om het plan van de dag te bespreken. Dette kwam er even tussendoor, omdat ze een sperwer zag.

Img_8801     Img_8806

Img_8820

Img_8815

Daarna stapten we weer in de auto’s en ging het richting Oosterscheldekering (onderweg stond zomaar een damhert langs de kant in de bosjes), waar we op Neeltje Jans gingen kijken. Daar zagen we allerlei meeuwen, eenden, duikers, steltlopers, en ganzen. Vervolgens een rondje Oosterschelde, langs “plan Tureluur”.
In 1991 presenteerde de Zeeuwse Milieufederatie het Plan Tureluur. Aanleiding tot het plan was de afname van de schorren en het intergetijdengebied door de bouw van de stormvloedkering, de Philipsdam en de Oesterdam. Voor het Plan Tureluur werden rond de Oosterschelde 44 gebieden geselecteerd waar men goede mogelijkheden zag voor natuurontwikkeling. Buitendijks wil het Plan Tureluur proberen de afname in het areaal schorren te compenseren en duinen te ontwikkelen. Binnendijks kunnen met behulp van bulldozers en verhoging van het waterpeil moerassen gecreëerd worden, zowel brakke of zoute moerassen in de lager gelegen gebieden als zoete op hogere locaties.De tureluur is gekozen als symbool van het natuurontwikkelingsplan voor de Oosterschelde.

Voor meer informatie over nationaal park Oosterschelde kijk op http://www.npoosterschelde.nl/

Img_8851

Img_8854_a

Img_8859_a

Img_8862_a_2

Img_8863

Het was een ontzettend vogelrijk gebied. Veel eenden, ganzen, plevieren, ruiters, en nog veel meer andere soorten. Totaal kwamen we vandaag op 77 soorten, waarvan we er 21 gisteren nog niet gezien hadden. Meest bijzondere waarneming: de velduil. Zelf zag ik deze in het verleden op Ameland, waar hij nu ongeveer uitgestorven schijnt te zijn (toen had hij een nest vlak bij het huisje, waar ik zat, viel me steeds bijna aan, als ik over het pad langs het paaltje liep, waar hij op de uitkijk zat, ook zag ik hem steeds jaren). Er zijn nu bijna geen velduilen meer over in nederland, vandaag zijn er echter 3 gezien. Zelf heb ik maar 2 exemplaren gezien, maar Marcel heeft ze alle 3 tegelijk in beeld gehad van zijn kijker. Het eerste exemplaar zagen we in de buurt van een groep van 7 reeën landen (ook al heel bijzonder, 2 stonden er, maar je zag nog 5 paar oren in het gras), maar later waren er dus nog meer te zien. Je kon ze prachtig zien jagen, en uitgebreid door de telescoop bekijken, als ze op een paaltje zaten. Schitterende beesten.

Img_8858_brandganzen

Img_8832_scholeksters

Img_8838_tureluurs_bergeenden

Zondag begon met regen, maar toen we in de auto zaten, onderweg naar de Brouwersdam klaarde het helemaal op. Het werd een prachtige dag, heel zonnig. Bij de Brouwersdam hebben we op een paar punten rond gekeken. Vooral aan zee was het genieten, helemaal toen we de zwarte zee-eend en de grote zee-eend zagen (helaas heb ik de laatste gemist). Daarna nog even er uit op Goeree-Overflakkee. Totaal kwamen we deze dag op 61 soorten, waarvan 4 nieuwe. Totaal maakt dit 89 soorten. En ook zagen we ook nog een zeehondje zwemmen, heel bijzonder.

Img_8882

Img_8883

Al met al was het een weekend, waarin we veel gezien hebben en heerlijk zijn uitgewaaid. Voor herhaling vatbaar. Voor wie ook eens mee wil op excursie: word lid van de KNNV Apeldoorn. Ze verzorgen ook jaarlijks een vogelherkenningscursus in winter en voorjaar samen met Coda. Zie op de site van de KNNV http://www.knnv.nl/apeldoorn/

Img_8886

Img_8904

Img_8905

Img_8907

Img_8909

Img_8911

Img_8893

Hierbij ook nog even het streeplijstje, wat Frans aan het eind van elke excursie maakt

Download 09030608_zeeland.xls

5 Reacties Post a comment
 1. Geja Kok-Vinke #

  Wat een prachtige foto’s van de Eifel!!

  donderdag, april 15, 2010
 2. Wat een prachtig verslag heb je hier van gemaakt Klaske.
  Niet alleen de vele vogels maar bovenal de mooie landschappen met het lijnenspel spreken me erg aan.
  Zeeland staat al een tijdje op mijn “to-do-lijstje” maar is nu met stip gestegen.

  Prettige zondag nog!
  TruusW

  zondag, maart 15, 2009
 3. Anoniem #

  bedankt voor de tip!
  Gonnie

  zaterdag, maart 14, 2009
 4. Reina #

  Ik zou naar de vogelbescherming in Zeist gaan, daar geven ze goede voorlichting over verrekijkers. Ze hebben ze in alle prijsklassen en je kan ze allemaal uitproberen.Als je een bril hebt moet je het “inkijkstukje”van de verrekijker korter kunnen maken door draaien of opklappen.Gaat prima bij mij.

  vrijdag, maart 13, 2009
 5. Anoniem #

  wat een mooi verslag van byzondere dagen
  ik denk erover om ook een verrekijker aan te schaffen
  maar ik ben brildragend en de verrekijkers waar ik door mocht kijken, daar zag ik niet scherp door
  kunt u vertellen waar je als brildrager op moet letten bij de aanschaf van een verrekijker?
  iemand gaf de tip om er 1, 2e hands te kopen maar ja, dan moet je wel zeker weten dat je er iets door ziet………
  toch lijkt het me leuk om door de verrekijker naar vogels te kijken!
  alvast met dank Gonnie

  vrijdag, maart 13, 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: