Skip to content

Marskramerpad: van Klarenbeek naar Deventer

Vandaag een korte wandeling, iets van 16 kilometer, van Klarenbeek naar Deventer. Maar wel een pracht wandeling, door bos, over de Veluwse Bandijk en langs de IJssel. En lekker wandelweer, ik heb de jas al snel uitgedaan en niet weer nodig gehad tot ik op de trein stond te wachten in Deventer. Het was grijs weer, maar helemaal niet koud.

IMG_8676 gele trilzwam

We begonnen in het Appense bos. Daar kon ik toch nog een foto maken van de gele trilzwam, op woensdag zien we die ook vaak, maar dan heb ik nooit een camera mee. Dat het voorjaar er aan komt, was te horen (je hoort weer veel meer vogels) en ook te zien (aan de katjes, die bloeiden).

IMG_8694

Na het bos was het genieten van de vergezichten over de akkers richting Gietelo. Prachtig die silhouetten van de nog kale eikenbomen, mooi die rijen wilgen. We hadden de verrekijkers mee, dus ook even kijken, of er nog iets bijzonders zat tussen de grauwe ganzen.

IMG_8678

IMG_8684

We maakten een kleine omweg om bij Bakker Bril in Gietelo te gaan koffie drinken. Normaal gesproken pauzeren we pas op zijn vroegst na 2 uur lopen (soms 3 of ook wel eens nog meer), nu hadden we nog maar een uurtje gelopen. Maar dit is echt een goede plek voor fietsers en wandelaars om even aan te steken (’s zomers zit de schuur soms vol) voor koffie met iets lekkers. De bakker is beroemd om zijn krentenbrood (namen we mee voor thuis), en gevulde speculaas, maar wij probeerden vandaag de bosbesmuffins en die waren heerlijk.

IMG_8685 IMG_8689 bij bakker Bril

Daarna ging het verder over de bomendijk, een met eiken en beuken begroeide dijk. Deze loopt over landgoed de Poll, en ligt tussen Voorst en Wilp. De dijk is waarschijnlijk in de 14e eeuw al tot stand gekomen. Vroeger liep hij  vlak langs een oude IJsselarm. Toen de hoofdstroom werd verlegd naar de huidige bedding met een nieuwe dijk erlangs (de huidige zomerdijk) kwam de Bomendijk diep landinwaards te liggen en kreeg zo zijn huidige functie van Bandijk of winterdijk. Daarom zijn de uiterwaarden hier zo breed. Aan de voet van de dijk liggen wielen of kolken, ontstaan door dijkdoorbraken. Aan de rivierkant heb je uitzicht op de uiterwaarden met meidoornhagen, bomenrijen en kolken. Aan de landkant kijk je uit op bosjes, struikgewas, afgewisseld met akkers en grasland. Met de dijkverzwaring dreigden de bomen op deze dijk te sneuvelen, hier is tegen gestreden, o.a. door de baronesse van landgoed de Poll. Uiteindelijk is het gelukt een andere oplossing te vinden, er is een stalen damwand geplaatst in de kruin van de dijk, hierdoor zijn er maar 9 van de ruim 1900 bomen op de dijk gesneuveld.

IMG_8696 IMG_8697

IMG_8699 IMG_8702 m

Daarna liepen we langs de IJssel. De verrekijkers werden te voorschijn gehaald. Wulpen hadden we al gehoord, nu zagen we naast veel ganzen o.a. grote zaagbekken, wintertalingen, en een nonnetje. Lopen langs de IJssel verveelt nooit, in wat voor jaargetijde dan ook.

IMG_8704 langs IJssel IMG_8705 langs IJssel

Bij Deventer staken we met de pont over, om via de stad naar het station te wandelen. Gezellige stad Deventer, veel prachtige pandjes, gezellige café’s, mooie winkels (veel speciaalzaken, oa. antiquariaten) . Het 2e boekje van Marskramerpad is af, nog 100 km tot Oldenzaal. En het voorjaar komt er aan, zag vandaag heel veel sneeuwklokjes.

IMG_8710

IMG_8711 IMG_8712 IMG_8713IMG_8714IMG_8715 waaggebouw deventer

3 Reacties Post a comment
 1. Dick #

  Dank voor de achtergrondinformatie over de bandijk.
  Ik liep dit stuk gisteren met een broer. Zie mijn stukje op http://dickwalraven.web-log.nl
  Groet, Dick W

  zaterdag, november 28, 2009
 2. Ja, ik had je ook al een paar dagen gemist. Maar ik snap ‘m nu. De foto’s hebben we vast nog tegoed. Ben benieuwd.
  Groet uit Twente,
  TruusW

  donderdag, april 24, 2008
 3. jammerrr , toch heb ik al logjes met de
  bollenvelden gezien hoor, zijn ze laat daar ??
  nou ja ..tis zo Koninginnedag …toch ??
  groetjes Lenie

  maandag, april 14, 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: