Skip to content

Willibrorduswandelpad: 42 km van Naarden-Bussum naar Amersfoort

Gisteren de op een laatste etappe van het Willibrorduswandelpad gelopen met Tonny, van station Naarden-Bussum naar station Amersfoort. De route was 37 km, maar we schatten dat we wel 42 gelopen hebben, want we raakten het pad een paar keer kwijt. Deze route van de NWB is toch minder goed gemarkeerd dan de officiële LAW’s en streekpaden, ook zijn routebeschrijving en kaartje minder duidelijk. We komen er altijd wel uit, maar gisteren was het dus echt een verre tocht. Gelukkig was het heerlijk wandelweer, het vroor, maar er was niet veel wind.

Eerst liepen we langs prachtige villa’s vanaf station Naarden-Bussum naar de route terug. Vervolgens langs de rand van een woonwijk tegen de Hilversumse Meent aan naar het Spanderswoud. Daar hadden we een leuk gesprek met de eigenaar van Bijke, een friese stabij. Hij vertelde ons, dat dit een bos was, waar indertijd de franse troepen doorheen getrokken waren. Aan het eind van de tweede wereldoorlog trokken de geallieerden hier door naar Amsterdam.
Jammer, dat er in deze streek helemaal geen sneeuw ligt en er ook geen rijp op de bomen ligt. Ik heb hierdoor weinig foto’s gemaakt. Maar ergens was dat maar goed ook, want we hebben vandaag 8 uur gelopen, incl. 1 zitpauze (10 minuten op een bankje in de zon op de hei) en een stapauze (snel wat drinken en iets te eten pakken voor paleis Soestdijk). Het voordeel was ook, dat het veel minder glad was dan bij ons. Je moest wel oppassen, maar we zijn niet gevallen (woensdag ben ik bij ons in het bos 2 keer onderuit gegaan, nu gelukkig niet weer, want de spierpijn is net over)

We liepen over diverse heidevelden, waar grafheuvels te zien waren. Ook zagen we hier 4 reeën.Vervolgens weer door bos naar Baarn. Je kwam steeds wel in de buurt van dorpen, maar niet echt er in. Na Baarn kwamen we bij paleis Soestdijk, waar we een blik op wierpen door de hekken heen. De beelden herkende je wel van de tv uitzendingen van het defilé van vroeger. Daarna over de Koningsweg naar een gedenkmonument, de naald van Waterloo.

Het stuk na Baarn  vonden we beide het mooiste, en we kregen er ook weer energie van. Je kon makkelijk lopen zonder naar de grond te hoeven kijken om te zorgen, dat je niet uitgleed over een verijsde plas. We liepen langs een spoorlijn met links van ons weilanden en slootjes. Ontzettend leuk dat we zo diverse watersnippen zagen. Verder ook een witgatje (of was het een bosruiter?), diverse ganzen en eenden (de eenden die we niet thuis konden brengen zijn vlgs mij achteraf krakeenden geweest. Iets anders kan ik er niet van maken. Ik vind het wel vreemd, dat we die niet herkenden, maar zag ook nooit eerder zoveel mannetjes bij elkaar). Onderweg vandaag o.a. buizerds, een torenvalk, het geroffel van een bonte specht, veel roodborstjes, pimpelmezen, koolmeesjes en ander klein spul. Al met al een heerlijke wandeling, maar we voelden aan het eind wel, dat we een flinke tippel gemaakt hadden. Ben dan ook vroeg naar bed gegaan.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: