Skip to content

Zuiderzeepad

januari 2005- mei 2006

Het Zuiderzeepad heb ik in het verleden al een keer gefietst en nu dan ook gelopen, samen met Tonny en Dini. Af en toe liepen er ook nog anderen met ons mee. We hebben de route in dagetappes gelopen, begonnen bij boshuis Drie (een bekende pleisterplaats op de Veluwe) , vervolgens tegen de klok in, dus eerst richting Friesland, waarbij we tot Staveren liepen en de route in Enkhuizen weer oppikten (in tegenstelling tot de fietsroute beslaat de wandelroute niet een ronde rond het hele IJsselmeer en loopt hij ook af en toe meer landinwaards, wat landschappelijk een zeer aantrekkelijke route oplevert)

Ik vond het een prachtige route met veel mooie fotomomenten. Ook veel bekende punten, vooral Friesland en Noord Holland, waar mijn wortels liggen en ik mijn jeugd doorbracht.  Wat is Nederland mooi, en gelukkig ook nog niet overal zo vol. En wat houd ik van het weidse landschap en de mooie wolkenluchten. Voor mij is dit denk ik de mooiste LAW van Nederland.

We begonnen de route op 8 augustus 2005 bij Boshuis Drie.  De voormalige Zuiderzee lijkt hier ver weg, maar vroeger, toen er nog niet zo veel bossen waren, stonden hier 3 hoge beuken, welke dienden als baken op de Zuiderzee . Drie zelf ligt op een stuwwal, 55 m boven NAP. Het Boshuis, een oude boerderij, is een geliefde pleisterplaats. We komen hier elk jaar wel een keer voor chocolademelk met rum en slagroom tijdens een wandeling.
Het was een heel donkere dag, er was een stormwaarschuwing. Daar lieten wij ons natuurlijk niet door weerhouden, maar het was op het Hulshorsterzand wel goed, dat we de wind in de rug hadden, anders waren we gezandstraald. Via mooie bossen, langs landgoed Staverden,en over het Hulshorsterzand liepen we naar Nunspeet.

Op 29 januari 2005 gingen we verder, van Nunspeet naar Elburg. Tussen Doornspijk en Elburg de contouren van de Sint Ludgeruskerk, welke hier stond vanaf ca 1000. Daarna langs de randen van de voormalige Zuiderzee naar Elburg, een prachtig stadje met mooie omwalling, een schitterend oud centrum en nog functionerende touwslagerij. We maakten er nog een stadswandeling en genoten ook nog even van wat lekkers in één van de vele horecazaken, die het stadje rijk is.

Op 26 februari 2005 vervolgden we onze tocht, van Elburg naar Kampen. Een beetje een grijze dag, maar een mooie wandeling, o.a. door weilanden met vele bruggetjes.

Op 19 maart 2005 van Kampen naar Sint Jansklooster, een werkelijk schitterend traject. Annemarie liep vandaag met ons mee. Wat een prachtig gebied.

Op 6 april 2005 van Sint Jansklooster naar Ossenzijl via Vollenhove, Blokzijl en Kalenberg. Al weer zo’n prachtige route, zowel landschappelijk (wat is de kop van Overijssel met Wieden en Weerribben toch mooi) als qua stedenschoon. Bijv. alle paleizen in Vollenhove.

Op 18 juni 2005 van Ossenzijl Friesland in, naar Lemmer door de Rottige Mheente en langs het Tjeukemeer. Een erg warme zomerdag.  Frans haalde ons op bij Lemmer, maar eerst aten we een ijsje bij Mac Donalds, dat hadden we wel verdiend met de hitte vonden we.

Op 30 juli 2005 van Lemmer naar Ruigahuizen. Een dag die heel regenachtig begon, Dini besloot dan ook in bed te blijven. Marion en Annemarie vergezelden Tonny en mij, en we genoten, want na regen komt zonneschijn, en koffie met Oranjekoek op een terras in Sloten. Voor Tonny en mij, beide met onze wortels in Friesland, een dag met veel bekende vergezichten en herinneringen.

Op 13 augustus 2005 de volgende etappe, van Ruigahuizen naar Stavoren.  We kwamen door het Rijsterbos en langs het Rode Klif om te eindigen in Stavoren. De volgende keer beginnen we weer in Enkhuizen, de boottocht over het IJsselmeer slaan we over.

27 augustus 2005, van Enkhuizen langs Hoorn. Mooie steden, prachtige vergezichten, aan de ene kant West Friesland, aan de andere kant het IJsselmeer.  In Hoorn eindigden we bij de scheepsjongens van Bontekoe, die uitkijken over de haven.

Op 29 oktober 2005 zetten we de auto in Volendam neer. Onderweg een prachtige zonsopkomst. Zie ik wel vaker in de auto, maar dan heb ik geen camera mee. Nu dus wel, dit werd de kerstkaart van 2005. Daarna met de bus naar Hoorn en terug lopen, over de dijk en door Edam. Mooi !

 

19 november 2005, een mooie winterdag, liepen we van Volendam via Monnikendam naar Durgerdam.

In het nieuwe jaar, op 26 februari 2006, van Durgerdam naar Muiden via Amsterdam. Zo zie je de stad eens op een andere manier. Een heel gevaarlijk stukje in de route over een brug tussen Amsterdam en Muiden. De auto’s reden rakelings langs ons heen.

1 april 2006 van Muiden naar Eemnes, natuur, de vestingstad Naarden en villa’s, een afwisselende route.

8 april 2006: van Eemnes naar Salentein, door de Arkemheenpolder, langs het gemaal hertog Reynout, naar de Veluwe. Arkemheen, wat een prachtig gebied.

Op 13 mei 2006 de laatste etappe, van Salentein naar Boshuis Drie. Daar kwamen “de mannen” erbij om samen een lekkere maaltijd te nuttigen en terug te kijken op een prachtige wandelroute.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: